https://www.mobil.se/nyheter/bredbandskoll-avsl-jar-verkliga-hastigheten
278211

Bredbandskoll avslöjar verkliga hastigheten

Den som surfar mobilt med sin Iphone får en hastighet kring 1,25 Mbit per sekund. Statistik från Bredbandskollen avslöjar samtidigt att 15 procent av alla Iphones i Sverige använder en annan operatör än Telia.

Sedan december förra året har man kunnat ladda ner Bredbandskollen till sin Iphone och nu släpper .SE som gjort applikationen statistiken som sparats. Den visar att den genomsnittliga hastigheten de som mätt kommer upp i är 1,25 Mbit per sekund. På många håll är dock hastigheten betydligt lägre.

- Vi märker att de flesta mätningar har gjorts i storstadsregionerna och det är också där som de högsta hastigheterna uppnåtts, säger Rickard Dahlstrand som är projektledare för Bredbandskollen på .SE.

Programmet till Iphone har laddats ner till 22 000 Iphones och det har genomförts mer än 100 000 mätningar, men trots framgången tvekar Rikard Dahlström till ett motsvarande program för andra mobiltelefoner.

- Jag dömer inte ut något och vi är öppna för möjligheten, men jag tror att Iphoneanvändarna är en särskilt bra målgrupp för en sådan här applikation med deras teknikintresse och viljan att använda mobila datatjänster. Jag är tveksam om programmet skulle bli lika framgångsrikt om vi släppte det till någon annan mobiltelefon, säger Rickard Dahlström till Mobil.

Har ni mätt upp några skillnader i hastighet mellan operatörerna?

- Ja, det finns givetvis skillnader i hastighet, men det är inga siffror jag har nu. Telias andel är ju så stor nu så, återkom om några månader, så kan jag kanske ta fram siffror då.

Använder ni statistiken själva på något sätt, eller är det främst en service till de som använder mätningen?

- Visst kan vi använda den här statistiken. Det här blir ju allt viktigare nu när operatörerna lanserar mobilt bredband i hastigheten 14,4 Mbps. Det är ju egentligen en katastrof eftersom det än mer än tidigare ökar klyftan mellan folks förväntningar och den faktiska hastigheten.

Iphone 3G har en teoretisk maxhastighet på 3,6 Mbps, men det är ingen hastighet man kan komma upp i i praktiken. Av de mätningar som genomförts har 15 procent använt någon annan operatör än Telia. Det kan dels förklaras med att importerade elelr upplåsta Iphone 3G använts där man kan använda andra simkort än de från Telia, men även genom att upplåsta Iphone i sin första utgåva med 2G använts.

Idag har Telia monopol på att sälja Iphone i Sverige, men Telenor har gått ut med information om att även Telenor inom ett par månader kommer att sälja Iphone.