Annons

Svagt pund

Brexit gör det möjligt att fynda mobiler

Pundets växelkurs har fallit i och med Storbritanniens beslut att lämna EU, och det ger möjlighet till mobilfynd.

Publicerad Uppdaterad

Det är sajten CupoNation, som samlar rabattkuponger på nätet, som gjort en analys av hur mycket Iphone 7 kostar i olika EU-länder. Tack vare den inre marknaden behöver man inte bestala tull och moms om man köper en vara från ett annat EU-land.

Enligt analysen är det just nu särskilt intressant att beställa varor från Storbritannien. Detta på grund av att växelkursen på pundet fallit i samband med att man beslutat att lämna EU. Detta försöker naturligtvis tillverkarna av produkter ta hänsyn till, och Apple höjde kort innan lanseringen det planerade priset på Iphone 7 med hundra pund för att kompensera för växelkursen. Trots det är det en dryg tusenlapp billigare att beställa en Iphone 7 från Storbritannien än att köpa den i butik här i Sverige. Pundets växelkurs är förstås inte den enda faktorn, Storbritanniens momssats är 20 procent mot 25 procent i Sverige, vilket räcker till att förklara ett par hundralappar av prisskillnaden.

Det är inte bara för Iphone det är intressant att hålla ett öga på pundet. Vill du köpa Googles nya mobiltelefon Pixel är du hänvisad till att beställa den från något av det fåtal länder där den säljs, till exempel Tyskland eller Storbritannien. Och CupoNation konstaterar att Google Pixel kostar 860 kronor, eller 13 procent, mer i Tyskland än i Storbritannien.