https://www.mobil.se/nyheter/budget-iphone-kan-forsenas-av-coronaviruset
568173
Nyheter
Pandemi kan påverka produktionen

Ny billigare Iphone kan försenas av Coronaviruset

Äger du en sådan här smartphone? Då är du statistiskt sett väldigt nöjd med den.
Coronavirusets frammarsch i Kina kan komma att påverka lanseringen av den kommande budgetmodellen från Apple.

Enligt en analys av två journalister vid Bloomberg är det inte osannolikt, snarare troligt, att lanseringen av den kommande budgetmodellen från Apple Försenas. De två fabriker där modellerna kommer att sättas samman ligger visserligen över 500 km från Wuhan där utbrottet startat, men enligt expterter kan ytterligare karantäner och nedstängingar av fabriker i andra delar av Kina påverka underleverantörer till de fabriker där Apple bygger sina telefoner, vilket i sin tur så klart skulle påverka produktionen av Iphonemodellen.

Den specifika modell som omtalas är uppföljaren till Iphone SE, potentiellt kallad SE2. Lanseringen av nästa toppmodell av Iphone kommer sannolikt tidigt i höst så produktionen av den modellen borde inte påverkas om utbrottet kan stävjas. Men den billigare SE2 ska lanseras tidigare under året, den första halvan, och det har sagts att den ska gå i produktion i februari. Även om det ursprungliga utbrottet skedde långt ifrån fabrikerna som Apple använder har antalet bekräftade fall ökat i Henanprovinsen vilket är där Foxconns fabrik ligger. Foxconn har i ett uttalande meddelat at de övervakar situationen noggrannt och följer alla rekommendationer för att förhindra vidare spridning av smittan. De försäkrar också att de har åtgärder för att kunna hålla produktionen uppe. Men om det faktiskt blir någon påverkan av produktionstakten återstår att se. 

Apples vd Tim Cook berörde detta när han presenterade Apples kvartalsrapport och gav en osäker bild av hur bolagets försäljning under första kvartalet kommer utvecklas, just med virusets spridning som orsak.