https://www.mobil.se/nyheter/cat-lanserar-f-rsta-telefonen-med-ir-kamera
560845
Nyheter
Cat S60

Cat lanserar första telefonen med IR-kamera

● BILDSPEL
[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/s60b.jpg?itok=RWxcSYMx', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/s60b.jpg?itok=EqAS_2kY', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/s60b.jpg', w: 1200, h: 792, title: ' ' },{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/s60a.jpg?itok=i_5zvLu8', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/s60a.jpg?itok=bKtoiZyY', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/s60a.jpg', w: 1200, h: 751, title: ' ' },]
Cat S60 blir den första mobilen att få en inbyggd infraröd kamera.

Bullit har licensierat varumärket Cat från tillverkaren av bulldozen Caterpillar för att göra tåliga mobiltelefoner, med överlag hyfsat lyckat resultat. Den senaste i raden S60, har däremot en funktion vi aldrig fått se i en mobiltelefon förut: infraröd kamera.

Anledningen att vi inte sett infraröda kameror i mobilen tidigare är att de är svåra att miniatyrisera. Bildsensorn får ju inte bli utbländad av värmen från andra komponenter i mobilen. Cat S60 är också en tjock best på strax under 13 mm. I gengäld har man passat på att göra den vattentät ner till 5 m djup och tålig för fall från 1,8 m i betong när man ändå håller på. IR-kameran står FLIR, som är veteraner på området, för.

IR-kamera i mobilen kan låta som en gimmick, men Bullit räknar upp flera områden där den kan utgöra ett genuint användbart arbetsredskap: Elektriker kan se var ledningar är dragna i väggen, besiktningsmän kan hitta vattenläckor och luftdrag, och jägare kan lättare hitta djur i närheten.

Även i övrigt har mobilen klart anständiga specifikationer. 4,7-tumsskärmen har upplösningen 1280 x 720 pixel, chipsetet är Qualcomms Snapdragon 617 som ger prestanda strax under toppnivåer, 32 gigabyte lagringsminne och 3 GB ram-minne. Kameran (den vanliga) är på 13 megapixel. Systemet är Android 6.0.

Vi har inget datum för säljstart, annat än "senare i år", men riktpriset är 650 euro, eller drygt 7000 kronor inklusive moms.

Relaterade artiklar