Självkörande

CES: Blackberry uppgraderar för självkörande bilar

Blackberrys QNX-system kommer i ny version för uppkopplade bilar, men även självkörande sådana.

Publicerad Uppdaterad

Blackberry QNX används redan som system i en hel del bilar för att sköta uppkopplingen mot mobilen. Under CES-mässan presenterar de version sju av QNX med en hel del nyheter. 

Systemet kör 64 bitarsteknik och ska vara kompatibelt med såväl ARM-processorer som X86-diton och ska funka lika bra i bilar som i tåg och medicinska robotar. Av den anledningen finns en hel del säkerhetstekniker inbyggda för att förhindra såväl skadlig kod som driftfel i systemet. 

På CES demonstreras systemet i konceptbilar från Jaguar (Jaguar XJ) och Lincoln (Lincoln MKZ). I Fallet med Jaguar handlar det om instrumentpanelen och den uppkopplade bilen. Bland annat visas hur två operativsystem kan köras samtidigt på plattformen oberoende av varandra. Detta för att kunna starta om infotainment-systemet utan att instrumentpanelen och dess funktioner påverkas. Här finns även kaliberingsverktyg för ljudsystemet med i paketet.


Lincoln-bilen är istället ett koncept för självkörande bilar, där QNX är en grundbult i systemet. Här håller systemet koll på radar, kameror, GPS och diagnostiksystem. I det här fallet ska systemet kunna ”se” hinder eller farliga trafiksituationer och varna för kollisioner.