Bilapp

CES: Ford och Toyota fixar appar till bilen

De två biljättarna jobbar för att öka appfloran.

Publicerad Uppdaterad

Uppkopplade bilar är stort och något som många pratar om, särskilt på CES. Men även om Android Auto och Apple Carplay är de stora namnen har många tillverkare sina egna system, vilket strular till det för apputvecklare som vill koppla sina appar till bilen.

Det vill Ford och Toyota ändra på när de under mässan utannonserar SmartDeviceLink Consortium. Det är en sammanslutning för att ge apputveklare en enklare väg in i bilens uppkopplade system. Även Mazda, PSA Group, Fuji Heavy industries och Suzuki är med på tåget. 

Ford, som började med det hela för ett tag sedan innan Toyota hoppade på, har i sig inget att göra med SDL. Istället är tekniken donerad till Genivi Alliance, vilket gör att ingen av de inblandade bilföretagen kan eller ska styra över hur det hela sköts. Utvecklare som vill använda sig av tekniken ska kunna ladda ner allt som behövs visa Github.

Genom SDL hoppas billtillverkarna kunna skynda på utvecklingen av appar för bilar och på så sätt ge användarna mer nytta av sina uppkopplade bilar.