Smidigare

CES: Garmin visar upp Fenix 5

Garmin struntar i Fenix 4 och går direkt på femman.

Publicerad Uppdaterad

Garmin Fenix 3, och dess senare uppdatering Fenix 3 HR, var på många sätt den kompletta ”gör precis allt inom sport”-klockan. HR-utgåvan var så bra att vi tillsammans med Eisa gav den pris för årets wearable under 2016.

Nu hoppar Garmin över Fenix 4 (gissningsvis för den kinesiska marknaden, där fyra är ett oturstal) och släpper Fenix 5 i tre utgåvor. 

Nyheter här är en något smidigare design med 47 millimeters diameter istället för tidigare 51. Det finns även en lite smidigare Fenix 5S med 42 millimeters midjemått och monstermodellen Fenix 5X som håller kvar vid tidigare 51 millimeter. Fenix 5 och 5S finns med både vanligt glas och safirglas, medan 5X bara kommer med safirglas. 

De mindre måtten på Fenix 5S ska även vara designade med kvinnor i åtanke, vilket känns sunt då smidigt format knappast är något som tidigare nämnts i samma mening som Fenix-serien. Samtidigt introducerar Garmin ett nytt snabbfäste för armband för att du snabbt ska kunna byta band till det som passar dig.

Fullt med nyheter
Utöver ny design är en av de större nyheterna stöd för sensorer med Bluetooth Smart. Äntligen har Garmin hajat att det systemet finns och Fenix 5-serien är deras första enheter som stödjer det. Än så länge rör det sig om enbart pulsmätare, men det ska utökas vartefter. Någon egen pulsmätare med Bluetooth Smart har de inte själva i dagsläget, utan de kör vidare på ANT+, vilket klockan givetvis har stöd för också.

Skärmen har uppdaterats med fler pixlar (240x240 istället för 218x218) och fler färger (64 istället för 16), 24 timmars batteritid med GPS på (Fenix 5, 5S har 16 timmar och 5X 20 timmar) och 75 timmar i ultraläge, gyroskop, ny och förbättrad optisk pulsmätare inbyggd och mycket annat.

Mjukvarumässigt finns stöd för senaste version av appsystemet ConnectIQ, bättre stöd mot Strava, träningsdata för FTP vid cykling, träningsdata för ”training load”, uppdelning mellan aerobisk och anaerobisk träning samt bättre stöd för simning.

Precis som tidigare modeller finns barometer, termometer, kompass, stegräknare, Glonass-stöd och mycket annat bland hårdvaran. I mjukvaruväg finns stöd för mer eller mindre varenda sport du kan komma på tillsammans med grundläggande navigerings- och outdoorfunktioner.

Vill du ha full koll kan du kolla in DC Rainmakers genomgång av klockorna.

Kartor
Toppmodellen Fenix 5X lägger även till fullskalig navigering i listan. Likt företagets fristående (och betydligt större) navigatorenheter har du numera fullständig navigering i klockan. Det är inte lika detaljerat som exempelvis Google Maps, men väl anpassat ör att springa runt i skogen med topografi, POI och liknande.

Prislappen för de olika utgåvorna ser ut på följande vis:
Fenix 5S: 5 990 kronor (6 990 för safirglasvarianten)
Fenix 5: 5 990 kronor (6 990 för safirglasvarianten)
Fenix 5X: 7499 kronor
Släpp ska ske i mars.