Annons

Toppmodell

CES: Här är Snapdragon 835

Nu har Qualcomm berättat mer om sitt toppchip.

Publicerad Uppdaterad

Själva benämningen Snapdragon 835 har vi känt till sedan tidigare. Även att Samsung står för tillverkningen och att de använder tillverkningsteknik nedkrympt till 10 nanometer. Nu på CES-mässan har Qualcomm valt att berätta lite mer om sitt nya chip, som de tänker ska driva såväl smartphones som VR-hjälmar och lättare Windowsdatorer.

I korthet ska chippet medföra 27% bättre prestanda överlag, samtidigt som strömförbrukningen sänkts med 40 %. Detta samtidigt som de fysiska måtten på chippet är 30% mindre än tidigare.

På insidan hittar vi åtta processorkärnor av Qualcomms egen Kryo-design, Kryo 280 i det här chippet med 64 bitarsarkitektur. Kärnorna ska vara klockade till 2,45 gigahetz vardera.

Vidare hittar vi grafikchippet Adreno 540, som i sig självt är en lite mindre uppdatering av Adreno 530 som vi hittade i Snapdragon 820. 3D ska renderas 25% snabbare, men annars är stödet för DriectX12 och OpenGL ES 3.2 de främst nyheterna. Uppdateringarna kring processor och grafik gör att Qualcomm gärna fokuserar på VR och AR för att visa chippets styrkor, även om det inte finns något fysiskt inbyggt i chippen som hjälper just de två teknikerna specifikt.

Vidare hittar vi stöd för Bluetooth 5, Qualcomms egen snabbladdning Chickcharge 4.0, och stöd för kameror upp till 32 megapixel (eller dubbla kameror på 16 megapixel om behovet skulle uppstå). Självklart finns 4K-stöd för både inspelning och uppspelning.

För kommunikationen återfinns företagets eget X16-modem. Här hittar vi nedladdningshastigheter över 4G-nätet på en gigabit per sekund (150 upp) och stöd för wifi 802.11ac samt nyare 802.11ad, vilket ska maxa på 4,6 gigabit nedströms.

Som vi nämnt tidigare kommer Snapdragon 835 även vara det första chippet som klarar av att köra fullskaliga Windows 10 i emulerad form (32 bitarsversionen), vilket lär göra att vi får se chippet i mer än bara mobiltelefoner.