Internet och gemenskap

CES: Qualcomm bygger ut Alljoyn

Fler produkter ansluter sig till Qualcomms Alljoyn, som låter olika uppkopplade enheter prata med varandra.

Publicerad Uppdaterad

Vi gick igenom Alljoyn från Qualcomm under förra året, men i korthet går det ut på att olika enheter med stöd för Alljoyn-protokollet kan prata med varandra utan att du behöver göra speciellt många inställningar eller att tillverkarna ens behöver ha pratat med varandra.

Referensdesignen för chip till lampor som Qualcomm om Lifx utvecklat tillsammans
Medicinasken från Kraken kan prata med en LG-TV eller en högtalare för att påminna dig om att ta din medicin, utan att repsektive företag ens behöver ha pratat med varandra för att det ska fungera.

Tillsammans med lamptillverkaren Lifx har Qualcomm tagit fram såväl referensdesign för lampor som ett separat chip som sköter uppkoppling och snack med övriga enheter. De har även börjat integrera sitt system för uppkopplad hälsa i det hela, 2net, med en uppkopplad medicinlåda från Kraken och en pulsoximeter som kan påminna dig om när det är dags att ta medicin. Qualcomm visar även en uppkopplad kyl som meddelar via hemmets högtalare eller tv om dörren inte är stängd exempelvis.

På en lite annan teknisk nivå visar Qualcomm även upp sensorer för vattenledningar och uppkopplade vägkameror som med hjälp av deras 3G och 4G-teknik ska göra våra städer smarta.