Vikt, EKG, förmaksflimmer och mer

CES: Withings Bodyscan gör ny smart våg till en hälsostation

Inte bara vikt. Withings nya smarta våg kallas Body Scan och mäter förutom vikt även exempelvis nervaktivitet, ekg och hjärtfrekvens.

Publicerad Uppdaterad

Body Scan består av själva vågen som du står på och som har en yta av glas, samt ett handtag som är infällbart. Handtaget håller du med händerna och det är handtaget som gör det möjligt att mäta ekg samt även gör att du kan få en rapport om kroppens sammansättning. En 3,2 tum stor färgskärm visar de siffror som mäts och de kan du dessutom se i Withings app där även mer utförliga data samlas. 

Vågen ska kunna mäta din vikt med en noggrannhet inom 50 gram och det är tack vare det utdragbara handtaget i kombination med viktsensorerna i själva vågen. Elektroder i handtaget och i basenheten mäter kroppsammansättningen så att du kan få veta vattenprocent, mängden kroppsfett, muskel- samt benmassa även för enskilda kroppsdelar. 

Förmaksflimmer och diabetes

Vågen, eller hälsostationen, som alltså Withings kallar den, kan även mäta svettkörtelaktivitet i fötterna och på det sättet ska den kunna ge tidiga indikation på något som kallas neuropati. Det är enligt Withings en vanlig komplikation vid diabetes och den här mätningen kan utföras på 30 sekunder medan en mätning av kroppens sammansättning klaras av på tre sekunder. I appen lovar Withings att du som användare ska få enkla råd som gör att du kan handla utifrån de mätvärden som registreras så att du kan skapa mer hälsosamma vanor. Body Scan mäter alltså EKG och kan med sitt handtag och en egenutvecklad algoritm analyserar mätningarna för att upptäcka hjärtmönster associerade med förmaksflimmer. I appen får användaren en personlig hälsoplan som inkluderar kost, sömn, träning och stress. En prenumerationstjänst låter dig ansluta till medicinska specialister för råd och konsultation. 

Body Scan väntas enligt Withings bli tillgänglig först under andra halvan av 2022, efter att den godkänts av granskande myndigheter i Europa och USA. Priset väntas bli 3300 kronor inklusive moms.