Anmäls till Granskningsnämnden

Chilimobil anmäler SVT efter att ha blivit utpekade i granskning – Granskningsnämnden friade

UPPDATERAD: Täta band och nära samarbete med utpekade bolag i den stora momshärvan säger SVT om Chilimobil. Bolaget själva hävdar att de inte har något med härvan att göra och anmäler nu SVT till Granskningsnämnden.

Publicerad Uppdaterad

SVT har i en större granskning pekat ut framförallt mobildistributören Brightstar som central i det stora momsbedrägeri som kan ha lurat staten på mångmiljonbelopp. 

– Det är hundratals bolag och även seriösa aktörer har vävts in, säger Peter Forsman, bedrägeriexpert på Fidi, som analyserat bolagen i härvan för SVT:s räkning.

Enligt SVT så består Chilimobils koppling till bolagen i härvan i att det utpekade bolaget Active Business Group, medverkade när Chilimobil etablerade sig i Sverige och har plats i Chilimobils styrelse. Active Business Group i sin tur säger sig ha blivit lurade av bolaget Iskana som enligt Skatteverket har undanhållit över en miljard kronor i skatt som en del i ett avancerat momsbedrägeri med en stor grupp av bolag. 

Active Business Groups vd säger till SVT att de har agerat i god tro och bara sålt ungefär 400 mobiltelefoner till Chilimobil och Chilimobil säger själva att de aldrig gjort några affärer med det bolag som åtalats och att Chilimobil inte ens fanns när det som åtalet gäller skulle ha ägt rum. Det var alltså innan bolaget bildades.

Enligt Chilimobil så är deras enda koppling att en av bolagets delägare i god tro har handlat av det misstänkta bolaget Iskana för flera år sedan och att varken de eller Chilimobil har gjort något fel eller är misstänkta för några brott. 

– Vi vänder oss inte emot granskningen i sig, tvärtom. Vi har lång erfarenhet så vi vet att det finns mycket som den här branschen behöver bli bättre på och det var också därför vi startade Chilimobil. Men Chilimobil är inte misstänkta för inblandning i detta. Det vore horribelt om SVT skulle få komma undan med att påstå det, säger Fredrik Brunzell.

Chilimobil har med hjälp av jurister begärt rättelse, något som ansvariga på SVT nekat. Därför går Chilimobil nu vidare till Granskningsnämnden.

Uppdatering 8 oktober: Beslut från Granskningsnämnden

I beslutet från Granskningsnämnden meddelas att inslaget frias och att det inte strider motkraven på opartiskhet, saklighet eller bestämmelse om att de utpekade ska få uttala sig. Granskningsnämnden konstaterar också att de bara tar ställning till det som det som skildrats i inslaget och inte de övriga synpunkter som Chilimobil anfört samt att SVT följt de bestämmelser som gäller.