Inga ryggsäckar levererade

Crowdfunding-kampanj utreds – kan handla om bedrägeri

Ett färskt fall som nu är under utredning i USA är utgör en tråkig påminnelse om riskerna med så kallad crowdfunding. Det handlar om ryggsäcken iBackPack som dragit in motsvarande 6,4 miljoner kronor på sajterna Indiegogo och Kickstarter, men som trots finansieringen inte levererats i ett enda exemplar efter tre års tid.

Publicerad Uppdaterad

Den amerikanska handelskommissionen FTC utreder för närvarande en person vid namn Doug Monahan, som ligger bakom kampanjerna för ryggsäcken iBack Pack hos både Indiegogo och Kickstarter, det vill säga världens två största crowdfunding-plattformar (eller gräsrotsfinansierings-plattformar, om man så hellre vill). Totalt har ryggsäcken – som ska inkludera en wifi-hubb och ett batteripack – dragit in motsvarnade 6,4 miljoner kronor. Finansieringen var klar redan 2016, men backarna – alltså de privatpersoner som stoppat in pengar i projektet – har inte sett röken av någon ryggsäck ännu. 

Webbsidan nedstängd

FTC har inte kommenterat huruvida man undersöker saken, men det finns vittnesmål från flera backare om att de fått frågor via e-post från FTC kring huruvida de fått sina produkter. Dessutom har Kickstarter bekräftat att man fått förfrågningar från FTC om finansieringskampanjen. Webbsidan för projektet iBack Pack är nu nedstängd och e-postadressen likaså. Det är i nuläget oklart om FTC kommer att vidta några åtgärder, men det föreligger vissa juridiska hinder innan man kan göra något. FTC måste till exempel bevisa att personen bakom finansieringskampanjen planerat att lura backarna. 

Källa