https://www.mobil.se/nyheter/de-vill-producera-oled-sk-rmar-t-apple
564392
Nyheter
Uppstickare vill ha en bit av kakan

De vill producera OLED-skärmar åt Apple

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/Iphone%20x%202.png?itok=YKRGVjhw', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/Iphone%20x%202.png?itok=gqyDIkTN', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/Iphone%20x%202.png', w: 1393, h: 425, title: ' ' },]
Att producera OLED-skärmar åt Apple torde vara en minst sagt lukrativ historia. Inte undra på att många vill ha en bit av den kakan. Nu ger sig den förhållandevis okända kinesiska uppstickaren BOE in i kampen.

Apples Iphone-enheter säljer som smör. Ja, frågan är om de inte till och med säljer bättre än smör? Det beror förstås på hur man räknar. Hur som helst: Det blir grova pengar om man är underleverantör till minsta lilla komponent som sitter i enheterna. Och att få kontrakt på tillverkningen av OLED-skärmar för Iphone är därmed sannolikt många tillverkningsföretags våta dröm, inte minst med tanke på att Apple enligt ännu obekräftade uppgifter sägs lansera fler telefoner med OLED-skärmar redan under nästa år. I dagsläget är det Samsung som Apple har vänt sig till när det gäller OLED-skärmar, inte minst med anledning av att den koreanska elektronikjätten har den kapacitet som krävs för Apples kosmiska produktionsvolymer. Men flera aktörer står förstås på lur bakom hörnet och spanar på den saftiga Iphone-kakan. 

Många vill vara med

Det är förstås en tuff fajt att ge sig in i för BOE, då man ska slåss med jättar som LG och Japan Display, det vill säga företag med enorma resurser. Men BOE är ingen dununge. Det handlar trots allt om Kinas största skärmtillverkare, och enligt uppgifter från källor till Android Authority står bolaget i begrepp att investera motsvarande nästan 63 miljarder kronor i en av sina fabriker för att klara ett uppdrag i den storleksordningen som skärmproduktionen för Iphone skulle innebära. Man ska även ha planerat att använda två av sina största produktionslinor helt uteslutande för Iphone-skärmar. Företaget har i en allt annat än subtil demonstration också visat upp en OLED-skärm i en Iphone X-liknande prototyp, något som får anses vara en rätt tydlig indikation på vad man vill. 

Ämnen