https://www.mobil.se/nyheter/delad-seger-i-t-ckningstestet
364717
Nyheter
Resultatet: Täckningstestet 2010

Delad seger i täckningstestet

Mobils stora täckningstest har aldrig varit jämnare men nu kan vi presentera resultatet. Tre och Tele2 delar segern för bästa mobila bredband och Telia tar hem segern för röstsamtal.

Det är tionde året som vi på Mobil genomför täckningstestet. I år har vi använt en avancerad mätutrustning från Ascom och är utan tvekan det mest omfattande testet som genomförs i Sverige. Vi genomför tiotusentals mätningar och mäter både röstsamtal och mobilt bredband. Resultatet av mätningarna blir omfattade uppgifter om röstsamtal, talkvalitet samt hur snabbt du kan ladda ner data med mobil eller dongel i datorn.

Från Kiruna i norr till Ystad i söder har Mobils testbil färdats för att ta reda på vilken eller vilka operatörer som är bäst.

Telia har traditionellt dominerat framför allt i norra Norrland och gör det även i år, även om Tele2 ligger tätt efter. Telia är bäst på både röst och data i norra Norrland medan Tele2 är bäst på röst och mobil bredband i södra Norrland.

I västra delen av landet är Telenor den som får bäst resultat på röstsamtal och Tele2 den som är bäst på mobilt bredband. Södra Sverige innefattar bland annat Malmö och Lund och där är Tre bäst på röstsamtal medan Telia är bäst på mobilt bredband.

Tittar vi på storstäderna så tar Tre hem segern i Stockholm och Göteborg, både för samtal och mobil bredband medan Telenor är bäst på både röst och data i Malmö.

Vi har även gjort ett test på tåg runt i Sverige och vill du koppla upp dig med datorn under tågresan är det Tre som ger de bästa hastigheterna från tåget. Vi har mätt på sträckorna Stockholm - Malmö, Stockholm - Sundsvall och Stockholm - Göteborg.

För hela Sverige då? Röstsamtal är det Telia som tar hem. Tele2 ligger tätt bakom och har precis som Telia väldigt jämn täckning över hela landet.

Testet av mobilt bredband är en strid på kniven och det slutar med en delad seger mellan Tele2 och Tre. Tele2 har ett jämt bra resultat över hela Sverige medan Tre är klart bäst i Stockholm och Göteborg och är det snabbaste mobila bredbandet där flest människor bor.

– Vi har bland annat gjort en del interna saker som satsningar på att förbättra vårt corenät och omkringliggande system, säger Niclas Palmstierna vd på Tele2.

– Det är kul att våra satsningar har gett genomslag även i oberoende tester.

Tre, som alltså fick dela på förstaplatsen med Tele2, är inte överraskade över sin vinst men desto mer förvånade över att de fick dela på den.

– Vi trodde att vi skulle vinna så jag är inte förvånad, möjligen lite förvånad att Tele2 knappat in enligt mätningen. Det är inget vi sett i våra egna tester, säger Peder Ramel på Tre som en kommentar till den delade segern.

Peder Ramel, vd för svenska Tre, var nöjd med resultatet.

Så gjordes testet

Bästa mobilnät för röstsamtal: Vi har ringt många tusen samtal med varje mobiloperatör på olika platser i Sverige. Det som vi har mätt är dels om mätenheterna lyckats ringa, och dels vilken ljudkvalitet vi har fått vid dessa samtal. Ljudkvaliteten anges enligt branschstandarden PESQ som ger ett värde på 1-4. Uppkopplingen anges i ett värde mellan 0 och 5 där 5 är 100% lyckade samtal, 4 är 80% lyckade, och så vidare. Dessa två värden har summerats för ett jämförvärde. Till rankningen för hela Sverige har vi inkluderat ett värde utifrån hur stor del av den svenska befolkningen som bor i de undersökta områdena som viktar de olika regionerna mot varandra.

Bästa mobilnät mobilt bredband: För att testa mobilnätens kapacitet har vår mätutrustning kopplat upp sig via modemenheter utrustade med sim-kort från allla de olika 3G-operatörerna. För operatören Net1, som inte använder vanlig 3G har vi i stället använt deras router som usb-modem inkopplad i en mätdator. Därefter har en datafil på 5 megabyte om och om igen laddats ner via mobilnäten och utrustningen. Hastigheten har mätts, och systemet har upptäckt om nedladdningen har lyckats eller ej. Antalet lyckade nedladdningar har fått ett värde mellan 1 och 5 där den operatör som har flest lyckade nedladdningar i ett område fått 5, den som fått 80% så många lyckade nedladdningar som ettan får 4 osv. Detta värde har summerats med antalet megabit/s för ett jämförvärde. Till rankningen för hela Sverige har vi inkluderat ett värde utifrån hur stor del av den svenska befolkningen som bor i de undersökta områdena som viktar de olika regionerna mot varandra.

Utrustningen: Tems Automatic från Ascom Network Testing är ett helautomatiserat system för övervakning av telekommunikationsnät. Systemet använder små, men tekniskt avancerade, testprober för att säkerställa att nätet fungerar som det ska. Testproberna har monterats i bakluckan på en Opel Insignia. Dessa testprober har sedan ringt samtal, laddat ner data och skickat loggfilerna till en central server för detaljerad analys. Proberna har genomfört mätningarna konstant och bilen har både stått stilla och varit i rörelse. För operatören Net1 har mätverktyget Tems Investigation använts parallellt med övriga mätningar. Det sammanlagda mycket omfattande underlaget ger en mycket tillförlitlig statistik som bas för testets slutsatser.

På tåget: I det test som genomfördes på tåget har Tems Pocket från Ascom Network Testing använts för att mäta mobiloperatörernas gsm- och 3G-nät.

4G-testet: När vi mätt 4G har vi lånat modem från operatörerna, och använt en vanlig pc-dator med Microsoft Windows Vista. Mätningarna har gjorts med bredbandskollen med upprepade mätningar vid varje mätpunkt.

Vi tackar alla samarbetspartner som gjort täckningstestet möjligt.