Mobile World Congress 2018

Den laddar trådlöst fem meter bort

På mässan visar Ossia upp sin trådlösa laddningsteknik Cota som kan ladda flera enheter samtidigt på långt avstånd och samtidigt som du är i rörelse.

Publicerad Uppdaterad

Med hjälp av en sändare i taket som kan ladda enheter trådlöst inom fem meters radie vill Ossia Inc med hjälp av sin trädlösa laddningsteknik Cota eliminera behovet av sladdar och låta dig slippa tänka på att ladda dina prylar.

– Jag brukar jämföra Cota med wifi, men istället för data så skickar vi helt enkelt ström, säger marknadschefen Jennifer Grenz när vi träffar henne i bolagets monter på mässan i Barcelona.

Tyvärr får jag inte möjlighet att testa tekniken på plats. Det har bara ett fåtal på förhand inbjudna fått göra, men Jennifer ger mig i alla fall en bild av hur det fungerar.

En liten mottagare, så liten att den kan användas även i till exempel smarta klockor, skickar ut en radiosignal i det rum där den befinner sig. Signalen studsar mot väggarna, men inte mot människor eller djur påtalar Jennifer, tills den hittar sändaren som levererar laddningen. Den sändaren är en platta, cirka 60 x 60 centimeter stor, som kan monteras på väggen, i taket, integreras i en glasyta eller kanske placeras på instrumentbrädan i bilen.
När signalen har hittat det som beskrivs som en säker väg genom rummet så inleds laddningen.

Laddningen sker med 2 watt via 2,4 GHz-bandet men det ska inte finnas några legala hinder för att öka effekten. Tanken är dels att man ska kunna ladda sin mobiltelefon eller surfplatta men även integrera tekniken i till exempel brandsvarnare, fjärrkontroller, högtalare eller till och med i ett aa-batteri för att helt ersätta såväl sladdar som batterier i hemmet eller om det nu är i bilen.

Det är inte första gången Cota visas upp. Efter att ha utvecklat tekniken i tio år anser man sig nu vara redo för lansering. Bolaget Ossia som gör Cota kommer dock inte sälja lösningen själv utan vill licensiera den till både de som vill bygga in tekniken i sina enheter och de som vill erbjuda laddning till exempel till kunder eller anställda.

Med Cota utlovas alltså trådlös laddning utan sladdar så klart och utan laddplattor eller laddmattor som krävs vid annan trådlös laddning. Utöver den uppenbara fördelen med en räckvidd på cirka fem meter ska Cota även vara smart. Via en molntjänst kan man se vilka enheter som laddas, prioritera vissa och stänga av laddningen för andra.