https://www.mobil.se/nyheter/det-h-r-visar-microsoft-i-eftermiddag
560028
Nyheter
Microsofts revansch?

Det här visar Microsoft i eftermiddag

Microsoft håller låda i eftermiddag för att visa nytt inom mobilt, det här kan vi vänta oss.

16:00 i eftrmiddag drar Microsofts event igång där vi ska få alla detaljer som tänkas kan kring mobila Windows 10, men även en hel del ny hårdvara. Det mesta har redan läckt ut, men det skadar inte att sammanfatta.

Lumia
Talkman och Cityman, eller Lumia 950 och Lumia 950XL är det vi kan vänta oss i telefonväg, förutsatt att Microsoft inte har ytterligare några budgetmodeller på lager också. Telefonerna är lite speciella eftersom de innebär de första flaggskeppsmodellerna med Windows på närmare ett och ett halvt år (ur vissa synvinklar ännu längre sen, då Lumia 930 inte var riktigt det flaggskepp många hoppats på). Det blir också de första flaggskeppen från Microsoft själva sedan Nokiaköpet gick igenom.

Lumia 950 kommer vara den lite mindre modellen med lite tillbakadragna specifikationer. Huvudnumret blir en 5,2 tum stor Oled-skärm med upplösningen 2560x1440 pixel, Snapdragon 808, tre gigabyte arbetsminne och 32 gigabyte lagring. Utöver det ska även USB-C finnas på plats och kameran kommer att landa på 20 megapixel av Lumiaseriens Pureview-modell. Det hela kommer att drivas av ett 3000 milliamperetimmar kraftigt batteri.

Lumia 950XL kommer dra på specifikationerna ytterligare lite. Den 5,7 tum stora Oled-skärmen har samma upplösning som lillebror och såväl arbetsminne som kamera och lagring är lika samma, men det kombineras här med ett Snapdragon 810-chip. Batteriet ska landa på 3340 milliamperetimmar.

Båda lurarna ska dessutom ha utbytbara batterier för er som tycker det är viktigt och båda två ska såklart även ha stöd för Microsofts Continuum, alltså det pseudo desktop-läge som vissa kraftigare Windows 10-lurar ska ha stöd för när de kopplas mot en extern skärm med mus och tangentbord.

Just det läget ska kräva en speciell dockningsstation, vilket mycket väl kan ingå i priset om vi ska tro ryktena.

Surface 4
Microsofts surfplatta sägs få en uppdatering under eventet, men här har det inte läckt riktigt lika friskt som kring telefonerna. Vissa rykten pratar om två storlekar på plattan, andra om en slags löstagbar ram i kombination med tangentbordet.

Hårdvarumässigt kan vi nästan räkna med Intels Skylake-processorer ombord, men några halvt bekräftade rykten kring hårdvaran i övrigt är ganska sparsmakade.

Microsoft Band 2
Aktivitetsmätaren med extra allt från Microsoft hade kanske lite problem att hålla under längre perioder, men det den gjorde gjorde den riktigt bra och har uppskattats för det i de delar av världen där den släppts.

Förhoppningsvis kommer uppföljaren hit till Sverige, för det ser ut att vara en lite bekvämare design med betydligt fler sensorer ombord som är på menyn denna gång. Bland annat ska en höjdmätare göra de redan befintliga sensorerna sällskap (som i första versionen utgörs av pulsmätare, accelerometer, gyro, gps, ljussensor, uv-sensor, hudtemperatur och liknande).

Mer på gång
Samtidigt lär vi få se ett fast datum för Windows 10-uppdateringen av Xbox One, som ska göra att Xbox One-spel ska kunna streamas till Windows 10-plattor. 

Det ryktas även att det minst sagt frostiga förhållandet med Google är till ända (vilket kan styrkas av att de båda företagen grävt ner de rättslig stridsyxorna i ett tjugotal fall rätt nyligen). Det kan innebära att Googles appar ska komma att integreras med Windows 10 till fullo, något som tidigare varit en av plattformens större problem. Nu ska Hangouts, Gmail, Youtube och liknande dyka upp i officiell form till plattformen, vilket då gäller såväl datorer som telefoner.

Stämmer allt? Har Microsoft några överraskningar alls i rockärmen? Ikväll får vi se.