Uppdateringar? Appar? Android Q? Mobil svarar.

Det här gäller för dig som har eller ska köpa en Huawei-mobil

Huawei har drabbats av en amerikansk handelsblockad mot kinesiska bolag. Här reder vi ut hur det kan påverka dig som kund.

Publicerad Uppdaterad

Vad är det som har hänt?

I korthet och något förenklat är det USA som har satt Huawei på en svart lista vilket förhindrar amerikanska bolag, till exempel Google, att fortsätta göra affärer med Huawei.

Huawei får inte använda Android-längre?

Svartlistningen innebär att Google har tvingats dra in Huaweis Android-licens. Det innebär att bolaget inte kan lansera nya produkter med Android för tillfället, men påverkar inte funktionen för de produkter som redan lanserats och säljs idag.

Vad innebär det för mig som redan köpt en Huawei-telefon?

Huawei försäkrar att de fortfarande ger service på telefoner och att du som kund fortsatt kommer få säkerhetsuppdateringar och systemuppdateringar.

Kommer jag få uppdatering till Android Q när det släpps?

Det är en fråga som inte har något tydligt svar idag. Det går inte att lova idag och vi får helt enkelt se vad som händer i frågan. 

Kan jag använda mina appar och ladda ner nya som vanligt?

Ja, Googles appbutik kommer finnas kvar och nya appar liksom uppdateringar till befintliga appar är därför tillgängliga framöver även från Huawei-telefoner.

Facebook har hindrat Huawei från att leverera Facebook-appen förinstallerad? Vad innebär det?

Det betyder helt enkelt att du om du vill ha Facebook får ladda ner den appen själv från Google Play.

Vad innebär det uppskov på 90-dagar som Huawei fått? Blir det värre efter det?

Uppskovet har bolaget fått för att inte kunder ska drabbas i onödan. Säkerhetsuppdateringar, appnedladdning och köp av nya appar från befintliga telefoner enligt ovan fungerar framöver oavsett uppskovet.

Men Hongmeng OS då? 

Officiellt så prioriterar Huawei fortfarande Android, men det förekommer uppgifter om att man har ett alternativ till Android (kallat Hongmeng OS eller Oak OS) om konflikten mellan Kina och USA skulle bli långvarig och förhindra bolaget att släppa nya Android-telefoner.

Hur påverkas Huaweis surfplattor då?

För surfplattorna med Android gäller samma sak som för telefonerna.

Hur Huawei och i förlängningen bolagets partners och kunder påverkas på längre sikt om blockaden blir långvarig återstår att se. Huawei har på den svenska marknaden försäkrat att man är långsiktiga. Globalt har man även bekräftat att man har ett eget operativsystem under utveckling om Android inte skulle vara tillgängligt för kommande produkter.

Huawei har de senaste åren alltid lanserat nya telefoner i sin Mate-serie under hösten. I år torde det med andra ord handla om Huawei Mate 30 som om Huawei följer traditionen presenteras i mitten av oktober. 

Du som har andra frågor i det här ämnet kan ställa dem i kommentarsfältet nedan, eller via e-post så ska vi efter bästa förmåga uppdatera artikeln med svar även på de frågorna.