Inför Mobile World Congress

Det här lanseras under MWC

På söndag drar årets upplaga av Mobile World Congress igång. Mobil finns på plats under hela mässan för att ge er de senaste nyheterna. Här är vad du kan vänta dig.

Publicerad Uppdaterad

Mobile World Congress, eller MWC, har alltid varit den mer intressanta av mässorna under årets första halvår för oss mobilnördar. Helt enkelt för att det är just mobiler som är i fokus. Nu på söndag tjuvstartar mässan med en hel rad presskonferenser och Mobil finns på plats för att ge er så mycket det bara går om alla nyheter. 

Men vad kan vi vänta oss? Vilka lanserar och vilka gör det inte? Här nedan har vi sammanfattat vad vi kan vänta oss.

LG
Kring lunch på söndag drar LG igång sin presskonferens där vi mer all säkerhet kommer att få se LG G6. Företaget har knappast gjort en hemlighet av det och trogna läsare på Mobil har garanterat sett flertalet officiella fakta om telefonen redan.


Det handlar i korthet om en telefon med dubbla kameror, en riktigt stor display inbakat i metallskal som dessutom gjorts vattentätt. Modulerna LG introducerade i fjolårsmodellen är glömda den här gången och nu är vi mest nyfikna på vad det är LG inte har berättat för oss då det mesta redan verkar vara avslöjat.

Huawei
Under eftermiddagen på söndag rullar Huawei igång sin lansering. P10 och P10 Plus kommer att ta upp lejonparten av lanseringen tillsammans med en ny Androidklocka. De båda lurarna kommer, om läckorna har rätt, att se ut lite som en korsning mellan fjolårets P9-serie och nuvarande toppmodellen Mate 9 Pro.


Här blir det också intressant att se vad de gör mer. Rykten säger att systerbolaget Honor kommer få en liten del av rampljuset också. Honor V9 presenterades nyligen i Kina och det ryktas att den modellen kommer hit i form av Honor 8 Pro. Samma bolag lanserade även en 360-kamera för att filma material till VR-miljöer som mycket väl kan visas upp den också. Med filmkamera för VR känns det också som ett naturligt tillfälle att lansera det tidigare Kina-exklusiva VR-headsetet.

Nokia
Huruvida det är “Stor-Nokia” eller Nokia i form av HMD verkar faktiskt spela mindre roll här. Det nya licensbolaget ryktas ha tre telefoner på gång till mässan, plus en uppdaterad variant av klassikern Nokia 3310. Av de tre andra lurarna har det snackats om att legendariska N-serien återuppstår som en av de tre.

Men varför spelar det mindre roll vem av dem som pratar då? Nokia-ägda Withings (Stor-Nokia då) kommer att hålla låda precis samtidigt på HMD på samma plats. De utlovar något riktigt stort i lanseringsväg, så att HDM och Withings har något på gång tillsammans känns inte helt otroligt. En smartklocka känns som en lågoddsare, men det kanske blir ännu mer.

Lenovo
Framåt söndagskvällen är det dags för Lenovo som garanterat kommer att visa upp en ny variant av Moto G-serien i form av G5 och G5 Plus. Eventuellt får vi även se något nytt från den modulära Moto Z-serien. Om inte annat för att det kan samköras med släppet av nya Moto Mods som kopplas till telefonerna i den serien och som vi garanterat kommer få se mer av.

Annars är det Lenovo, så nya plattor och datorer är en lågoddsare. Det har även snackats lite löst om en uppföljare till Tango-telefonen Phab2, men om det är i telefonform eller som en Moto Mod återstår att se.

Samsung
Söndagen avslutas med Samsungs lansering. Här kommer vi inte alls få se Galaxy S8, men en liten försmak av den i alla fall. Hur liten den försmaken än är har den överskuggat allt annat som kan lanseras på eventet.

Vad som istället kommer att lanseras är nya surfplattor. Galaxy Tab S3 med tunn formfaktor och Amoled-skärm är en given spelare på det här kalaset. Det har även ryktats om antingen en ny Tab Pro med Windows, eller en helt ny produktserie med Windows i form av Galaxy Book.

Om det sker under eventet eller senare under veckan vet vi inte än, men Samsung ska även visa upp prototyptelefoner med böjbara skärmar.

Sony
Under måndagsmorgonen kör Sony sitt race. Här har det ryktats om så många som sex nya telefoner. Gissningsvis handlar det om uppföljare till fjolårets Xperia X och XA. Samsung sägs ha lagt beslag på alla Snapdragon 835-chip från Qualcomm, så toppmodeller från andra tillverkare med det chippet, som Sony, känns inte helt troligt (om de inte utannonserar nu och släpper i sommar som de gjorde med Xperia X Performance). Förmodligen använder sig de nya telefonerna av någon av de kameratekniker företaget utannonserat nyligen.

Antagligen får vi se en hel del nya tillbehör och spännande koncept också, likt Xperia Eye och Agent som visades upp förra året. 

Det här är såklart bara vad de, för oss, stora drakarna har i görningen. Mängder av andra företag kommer att visa upp telefoner och tillbehör under mässan. Så håll koll på Mobil.se under både söndagen och hela nästa vecka för att få koll på alla nyheter. Är det något vi ska hålla extra koll på? Komentarsfältet är ditt!