Inför WWDC

Det här visar Apple ikväll

Apple håller låda på sitt eget utvecklarevent WWDC ikväll. Vi tittar på vad som kan komma att visas upp.

Publicerad Uppdaterad

Worldwide Developers Conference är inget hårdvaruevent, vilket hörs på namnet. Därför har vi inga större förväntningar på att få se en ny Iphone eller en Iwatch presenteras ikväll. Iphones presenteras traditionsenligt i september, vilket även fräscha rykten pekar på.

En helt ny produktkategori i stil med Iwatch känns också som något tillräckligt stort för att Apple inte ska ta fokus från mjukvara, så gissningsvis får vi se mer av det framåt hösten. Eventuellt kör Apple något förvirrat om tillbehör, som de gjorde förra året med den malplacerade demonstrationen av Anki Drive

Eventuellt släpar de upp Dre och Iovine på scen för att vifta med Beats-köpet i någon form, men en större push på hårdvara ska vi nog inte vänta oss.

Vad som däremot kommer är som sagt mjukvara. OS X Mavericks kommer att pensioneras tillsammans med Ios 7, det är närmast självklart. Vad som skulle kunna komma är även en push mot Apple TV.

Ios
Ios 8 kommer ikväll, det vet vi redan (samtidigt som smygfoton från riggandet utanför eventet visar stora åttor på skyltar, så ja). Här handlar det inte om en total redesign av systemet som förra året innebar, utan fokus kommer att ligga på andra delar. Eventuellt nämns det något om hur Ios skulle kunna se ut på större telefonskärmar, bara för att hinta om det vi alla redan vet om Iphone 6.

Healthbook (även om undertecknad inte gillar namnet) kommer att lanseras i en form eller annan. Apples hälsosatsning kommer antagligen inte att presenteras fullt ut, utan mer i en slags betaversion som både kartorna och Passbook (mest för att användningen är extremt liten) gjorts. Vi kommer få se data som samlas in från de inbyggda sensorerna och rimligen någon insamling från Nikes träningsappar. Förhoppningsvis pratar de även om blodtrycksmätare, blodsockervärden och liknande som samlas in från tredjepartsenheter, men vår gissning är att Apple bara lägger grunden här för att sedan slå på stort i och med lanseringen av Iwatch.

Stämmer ryktet kommer det även att pratas hemautomatisering till viss del. Antingen presenteras det hela tillsammans med en tredje part som står för hårdvaran, eller så gör Apple som de gjorde med Ios in the Car, som sedan blev Carplay, att de presenterar stöd för det hela utan att säga så mycket mera. 

Apropå Carplay så lär vi få se en uppdatering av den biten också, antingen genom att det nämns hur många som stödjer det eller nyheter som trådlös uppkoppling. 

Relaterat till Carplay finns även Apples utskällda karttjänst som förväntas få en större uppdatering i Ios 8. Utöver en allmänt bättre tjänst i grunden (som Apple jobbat hårt på att förbättra sedan den släpptes) pratas det bland annat om stöd för kollektivtrafik.

Vi hoppas även att ryktena kring Ipad stämmer. Runt lanseringen av Ios 7 kändes Apples surfplattor väldigt styvmoderligt behandlade utan några direkta nyheter specifikt för surfplattor. Även om Apple säkert sparar på en del roligheter till den beryktade Ipad Pro hoppas vi ändå på att ryktena kring förbättrad multitasking stämmer.

MacOS och Apple TV
Apples operativsystem för datorer och företagets ”hobbyprodukt” (som sålts i 20 miljoner exemplar numera) har inte så mycket med vårt fokusområde att göra direkt, men kan påverka i förlängningen.

OS X spås få en mindre uppdatering i år, där fokus verkar ligga på grafiskt godis och att få hela miljön lite mer i samma stil som Ios 7. Inte med pekskärmar och liknande högtflygande idéer som det ständigt ryktas om, men helt enkelt att ikoner och formspråk ska plocka den platta designen från det mobila operativsystemet. Även om Apple säkert snickrar på en pekskärmsbaserad variant av OSX lär det inte dyka upp ikväll.

Apple TV nämns lite då och då av Apple, men hela tiden som hobbyprojekt. Sedan biografin om Steve Jobs kom ut har det spekulerats i alla möjliga former av TV-lösningar från Apples sida och en del spekulerar om att tiden är mogen för appar till Apple TV. Här skulle Apple kunna lansera ny hårdvara utan några större fyrverkerier i samma veva, men om de öppnar upp för apputveckling till sin TV-dosa ger det dem stora möjligheter att både dra nytta av det befintliga ekosystemet för appar till Ios och ett sätt att snabbt fixa ett starkt apputbud som sedan skulle kunna användas i en TV-lansering (och därmed ha ett starkare fäste än det sega och buggiga trams som varit smart TV från de traditionella tillverkarna i flera år nu, direkt vid lansering).

Har vi missat något? Vad tror du att vi kommer få se? Hojta till i kommentarsfältet och haka på oss ikväll när vi liverapporterar eventet. Klockan sju ikväll smäller det.