WWDC 2015

Det lanserar Apple i kväll

Många av inställningarna kan du sköta i Iphoneappen

På måndag klockan 19 svensk tid har Apple har Apple en stor lansering. Vi går igenom vilka nyheter vi kan vänta oss.

Publicerad Uppdaterad

Klockan 10 på förmiddagen lokal tid kommer Apples VD Tim Cook att gå upp på scenen i San Franciscos Moscone Center för att inleda Apples utvecklarkonferens WWDC. Inom det mobilrelaterade väntar vi oss först och främst en titt på Ios 9 där Apple sägs fokusera på stabilitet och att systemet ska fungera bättre även på lite äldre enheter. Vidare så har det talats om att Apples röstyrda assistent Siri ska börja ta egna initiativ och inte bara svara på frågor du ställer. Lite med Google Now som förebild ska hon kunna ge dig information som är baserad på vilken situation du befinner dig i.

Tittar vi ytterligare på nya tjänster så tycks Apple vara färdiga med sin nya musiktjänst baserad på streamingtjänsten Beats som man köpte för ungefär ett år sedan. Det här uppges vara en musiktjänst av samma typ som Spotify och enligt flera rapporter sitter Apple just nu, in i det sista, i förhandlingar med skivbolagen om hur intäkterna från tjänsten ska fördelas.

Fokus på mjukvara
WWDC är en konferens för Apples utvecklare, både för Ios och för datorerna med OS X, så därför är det naturligt att det blir mycket fokus på mjukvara. Apple Maps får eventuellt nya funktioner, för där talar ryktena till exempel om att vi ska få stöd för kollektivtrafik i alla fall i vissa delar av världen och att tjänsten kanske även blir tillgänglig i webbläsaren.

Med tanke på att många tillbehör för att styra hemmet släppts den senaste tiden kan man även gissa att en del av presentationen på måndag kommer ägnas åt Homekit, Apples plattform för att styra just hemmets olika prylar.

Höjdpunkten under presentationen blir förmodligen Ios 9 och kanske får vi samtidigt se nya funktioner även i systemet för Apple Watch samt med lite tur även ett datum då klockan blir tillgänglig för försäljning i Sverige.

Apples presentation inleds klockan 19 på måndag kväll svensk tid och Mobil rapporterar så klart direkt.