Lanseras i New York

Det väntar vi oss av Nokia

Imorgon lanserar Nokia sin nya kameramobil i New York. Mobil är på plats och rapporterar från lanseringen, men vi tittar redan nu närmare på vad som krävs för att överraska.

Publicerad Uppdaterad

Nokia i sin nuvarande form måste överraska. Det är drygt ett år sedan som Nokia lanserade sin kameramobil 808 Pureview med 41 megapixel i sensorn och framför oss ligger nu en inbjudan till lanseringsevenemanget i New York, som vi enligt Nokia har 41 miljoner skäl att besöka. Låt oss titta närmare på vad som krävs för framgång.

Som utmanare behöver man något extra. Det finns ingen, eller i varje fall väldigt få som ser på sin Android eller Iphone och säger att de vill byta till Nokia så länge den finska tillverkaren inte erbjuder något de inte kan få i sin nuvarande telefon. Längtan efter något nytt och fräscht finns säkert där, men den är inte alltid tillräckligt stark för att få dig att ta steget. För det krävs istället något mer omvälvande.

Nokia 808 Pureview gör entré. Det var den 27 februari 2012 och bara tanken på 41 megapixel verkade smått surrealistisk. Det var ingen tvekan om att det var ett spektakulärt tekniksteg framåt. Och visst finns önskan att kunna zooma lite mer och lite bättre med sin mobilkamera, men den var inte viktigare än allt annat.

Nu bjuder Nokia in till lansering av en ny telefon med löften om zoom på ett helt nytt sätt. Jag tror inte det är vad vi längtar efter. Visst kan zoom vara bra ibland, men oftast har vi ändå motiven vi vill föreviga alldeles i närheten så att zoom är överflödigt. Då är det andra kameraegenskaper som betyder mer. Den första jag kommer att tänka på är HDR. De senaste åren har det varit lösningen på att mobiltelefoner sällan klarar att ge en korrekt färgåtergivning. Himlen blir kritvit, mörkare delar i bilden blir helt svarta och HDR kompenserar i bästa fall hjälpligt. Samma dåliga resultat när du tar bilder på något som rör sig lite när ljusförhållandena inte är de bästa. Lös de två sakerna så har ni en bra kameramobil, men Nokia behöver göra mer, för det här är saker jag väntar mig. Det är minimikrav för en enkel kompaktkamera och något mobiltelefonerna borde uppfyllt för länge sedan.

Som uppstickare behöver man överraska och det innebär ju att lansera något som du knappt visste att du behöver men ändå lätt kan övertygas om att du vill ha när du ser det. Zoomen i Nokia 808 Pureview var en teknisk landvinning som inte höll hela vägen i det hänseendet. Den innebar ett tekniskt framsteg men var svårare att rättfärdiga ur ett användarperspektiv. Det måste Nokia göra bättre nu.