Läkarbesök via videolänk

Digitala vårdcentralen Kry nu i mobilen

Nu kan du ha videomöte med läkaren via telefonen eller plattan.

Publicerad Uppdaterad

I början av mars lanserades Kry, en privat digital vårdcentral på nätet – Sveriges första. Denna låter patienter boka en tid och träffa läkare via videomöte. Idag utökar Kry tillgängligheten till tjänsten och lanserar en app till läsplattor och telefoner. Först ut är en app till iOS-enheter. En Android-app planeras till senare i år.
– Appen är ett bra alternativt. I och med att 4G fungerar mycket bra ger det patienterna möjlighet att ha tillgång till tjänsten oavsett var de befinner sig, säger Josefin Landgård, vd och en av grundarna av kry.se, till Mobilbusiness.

Bild: Josefin Landgård, vd och en av grundarna av kry.se

Mottagandet av tjänsten har hittills varit över förväntan, såväl från patienternas, som läkarnas och vårdcentralernas sida, säger Landgård. 
– Varje patient lämnar en utvärdering efter avslutat besök och det genomsnittliga betyget ligger på 4,95 av 5. De har också lämnat mycket positiva kommentarer, till exempel ”Det är precis så här det borde fungera”. 

Hon fortsätter:

– Läkarna blev förvånade över möteskvaliteten. De kände initialt en osäkerhet kring om de skulle kunna hjälpa patienter och ta upp rätt frågor. Men alla patienter har fått hjälp via videomöten och ingen har behövt gå till en vårdcentral.

Vårdcentralerna blev så positivt överraskade att de nu vill använda detta för återbesök så fort som möjligt, säger Landgård.

Idag jobbar sju läkare med Kry och, även om Lantgård inte vill kommentera hur många patienter som hittills använt tjänsten, spår hon en snabb tillväxt för den typen av läkarbesök framöver.
– Vad gäller antalet patienter räknar vi med att 20 procent av alla läkarbesök kommer att ha flyttat online inom de närmaste fem åren.

Vilka ytterligare vidareutvecklingsplaner har ni nu?
– Vi har planer på att addera fler professioner, bland annat psykologer och barnmorskor. Det handlar här främst om att se till att vår kundbas är tillräckligt stor. Vi jobbar även med att få in den här typen av läkarbesök inom vårdvalet.

Kry drivs av Josefin Landgård, Fredrik Jung-Abbou, Johannes Schildt och Joachim Hedenius.

Så funkar Kry
Patienten bokar möte med läkaren via webbläsaren eller appen och legitimerar sig med hjälp av Bank-ID. Patienten beskriver samtidigt sina symtom och betalar in besöksavgiften (300 kronor). Vid besökstiden genomförs mötet med läkaren över videolänk. Journalen förs precis som vanligt. Öppettiderna är längre än på de flesta vårdcentraler: 7:00 till 21:00 på vardagar och dagtid på helger. Patienten får hjälp för besvär och symtom som går att bedöma på distans. Om det behövs kan läkaren remittera patienten till en annan vårdinstans eller förskriva medicin på e-recept.