Lurar läggs på hög

Din gamla mobil kan vara värd tusenlappar

Nästan var fjärde svensk har minst fyra gamla avlagda mobiler som kan vara värda tusentals kronor.

Publicerad Uppdaterad

Det är en ny Novus-undersökning gjort på uppdrag av operatören Tre som visar att åtta av tio svenskar har minst en gammal mobil liggandes hemma, medan 23 procent har minst fyra mobiler fyra mobiler hemma. Ändå är det bara var fjärde person in sin gamla mobil när man köper en ny, trots att de gamla mobilerna kan vara värda tusentals kronor.

Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre Sverige, säger i ett pressmeddelande att de ser två tydliga trender. Den ena trenden är att man inte lämnar in gamla mobiler samtidigt som man har dålig koll på vad gamla mobiler kan vara värda, och att man har dålig koll på värdet. Det andra trenden är att det finns en önskan att återvinna gamla mobiler - kvinnor främst av miljöskäl medan unga och män främst vill göra det för pengar.

”Sammantaget har tyvärr inte mycket hänt under de fem år vi gjort undersökningen”, säger Lundberg.

Kvinnor över 65 står ut från mängden då 33 procent lämnar in sin gamla mobil jämfört med snittet på 23 procent.

28 procent av männen och 31 procent av unga mellan 15-29 år kan tänka sig att lämna in sin gamla mobil om man får ekonomisk ersättning, och det är också den gruppen som har bäst koll på andrahandsvärden. Generellt är dock kunskaper om andrahandsvärden låg, 62 procent säger att man inte har en aning,

Enligt Tre är dock trenden på väg uppåt då fler köper begagnade mobiler och fler lämnar in sina mobiler till återvinning när man köper en ny för att få en lägre månadskostnad på nästa abonnemang.

”Inlämnade mobiler till Tre ökade med 160 procent mellan 2021 och 2022 och vi ser ett fortsatt intresse i år”, säger Mårten Lundberg.