Appförbud lyfts

Domstol häver förbudet mot appen Tiptapp

Efter att ha varit förbjuden i två år har nu företaget bakom appen Tiptapp vunnit över Stockholms stad i mark- och miljödomstolen och får nu återigen användas i Stockholm.

Publicerad Uppdaterad

Återvinningsappen Tiptapp blev förbjuden, eller i alla fall resultatet av att man använder appen, 2018 av Stockholm stad som ansåg att för att följa renhållningslagen så var det bara de företag som kommunen anlitat som fick transportera avfall till återvinningscentraler. Det här förbudet har nu upphävts i en dom från Mark- och miljödomstolen som menar att Stockholms stad har tolkat lagen felaktigt och att Tiptapps verksamhet inte är olaglig, eller snarare, att det inte är olagligt för enskilda personer att hjälpa varandra att ta saker till återvinningsstationer. 

För det är det appen går ut på. Den introducerades 2016 och blev snabbt populär. Tanken är att användare av appen kan ta en bild av de saker denne vill bli av med och sedan kan en annan användare komma och hämta prylarna mot betalning. Den som hämtar upp sakerna måste sedan redogöra för att de faktiskt har lämnats till en återvinningsstation, eller om flera av sakerna går att återanvända så ska detta redogöras. 

Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.