Intel och Samsung kan få tillgång till patenterad teknologi

Domstolsbeslut: Qualcomm måste licensiera till konkurrenterna

Den amerikanska chippjätten Qualcomm möter rejäl motvind, då en distriktsdomstol i USA nu gått på den amerikanska konkurrensmyndigheten FTC:s linje om att Qualcomm måste licensiera sin teknologi till konkurrenter.

Publicerad Uppdaterad

Den som hängt med i svängarna vet att licensieringen av patenterad teknologi är en av de större dispyter som Qualcomm haft i sin evighetslånga strid med Apple. Och domsluten i rågan går inte Qualcomms väg just nu. Den federala domaren Lucy Koh – som framför allt gjort sig känd som domare i just patentstriderna mellan Apple och Samsung – har nu nämligen bestämt sig för att gå på den amerikanska konkurrensmyndigheten FTC:s linje i frågan. Det innebär att Qualcomm nu är skyldiga att licensiera sin teknologi till de konkurrenter som vill använda den. 

Ingen förlikning

Domslutet kommer i kölvattnet av en stämningsansökan som FTC lämnade in för en tid sedan. Både Qualcomm och FTC har sedan dess bett Koh om att vänta med ett domslut i 30 dagar, då man ville försöka nå en överenskommelse. Men Koh valde alltså att avslå de bådas begäran. Qualcomm har inte kommenterat domen ännu, men man får utgå ifrån att den amerikanska chipptillverkaren är långt ifrån nöjd. Nu har man inget annat val än att förs både Intel och kanske även Samsung med sin teknologi, om de bara betalar för den. 

Källa