Annons

Omriktade master krävs i Mora

Elallergi-krav kan begränsa täckningen

Miljökontoret i Mora överväger att gå en elallergisk man tillmötes och beordra mobiloperatörerna och Teracom att rikta om sina master för mobilnäten och tv-sändningarna. Strålningsnivån som kan krävas är så låg att inga mobiltelefoner kommer att fungera i det aktuella området.

Publicerad Uppdaterad

Enligt DN.se är Mora och Orsas gememsamma miljökontor på väg att fatta beslut som går ut på att en man som uppger att han får hälsoproblem av strålning ska vara garanterad en maximal nivå på 50 nanowatt per kvadratmeter på sin tomt i ett samhälle utanför Mora.

På en fråga från DN.se om hur man kommit fram till 50 nanowatt per kvadratmeter säger miljöinspektör Niklas Sjödin:

– Det är på den nivån som mannen anser att han kan ha en dräglig vardag.

Den statliga Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har angett så kallade referensvärden för eletromagnetiska fält med olika frekvenser. Värdena är rekommendationer om vilken högsta nivå som allmänheten bör utsättas för och enligt myndigheten satta med "god marginal till nivåer som ger påvisade direkta hälsoeffekter".

Torsten Augustsson på SSM säger till Mobil.se att 50 nanowatt per kvadrameter ligger långt under referensvärden för samtliga frekveser som operatörerna använder i sina mobilnät.

Enligt Urban Landmark, chef för spektrumavdelningen på PTS, finns ingen möjlighet att vanliga mobiltelefoner skulle kunna fungera med så svag signal från basstationerna:

- Det går inte att genomföra, då måste man ha en väldigt speciell utrustning, säger Landmark till Mobil.se

Utöver vanliga användares möjlighet att använda mobilen påpekar Landmark att frågan också berör möjligheterna att nå nödnumret 112 och  trygghetslarm som går via mobilnätet.

Miljöinspektören Niklas Sjölin menar dock att mobiltelefoner kommer att fungera även med den låga strålningsnivån och beskriver för DN.se hur man kommit fram till det:

– Vi har tittat i litteraturen och kommit fram till det. Vi har googlat och läst lite inlägg.

Mobil.se har sökt Sjölin, hans närmaste chef samt ordföranden i miljönämnden utan resultat. Bland de frågor vi velat får svar på är hur man skulle ställa sig om fler invånare på olika platser i Orsa eller Mora ställer samma krav som den nu aktuella mannen, samt om man anser att SSM:s referensvärden inte är relevanta.

En kommunal nämnds möjligheter att ta ett beslut av den här typen ifrågasätts också från operatörshåll:

- Jag har svårt att se att en lokal nämnd skulle kunna införa ett riktvärde som är lägre på eget bevåg, säger Erik Hörnfeldt, pressansvarig på Tre till Mobil.se

Om operatörerna måste rikta om sina master för att minska strålning som mannen utsätts för kan det även ha motsatt effekt för de som använder mobiltelefoner i närheten.

- Om mobilen har långt till närmsta mast så måste den skrika för att höras till masten, säger Erik Hörnfeldt

Med sämre täckningen måste alltså mobilerna jobba hårdare och sända med större effekt för att kompensera, vilket i sin tur resulterar i högre strålning från de mobiler som används.