Annons

Bastant bygge

En närmare titt på Nokia Lumia 920 & 820

Nokia lumia 920. Toppmodellen med trådlös laddning, en 4,5 tum stor IPS skärm med "Puremotion", NFC, 4G och mycket annat skojigt.
Nokia Lumia 920 har en så kallad Puremotion HD+-skärm på 4,5 tum. Det betyder i praktiken bland annat att skärmuppdateringen är betydligt snabbare än tidigare modeller.
Nokia Lumis 820 är mellanmodellen med lite mindre skärm och inte riktigt alla funktioner. Däremot har den samma typ av processor, 4G-stöd och NFC inbyggt från start.
Nokia Wireless charging Plate DT-900. Nokias trådlösa laddningskit för lumia 920 och, med rätt skal, Lumia 820. Koppla in pucken i vägguttaget så behöver du bara lägga mobilen på den för att ladda. Enligt Nokia ska det även fungera med ett par centimeters mellanrum, så om du har ett tunnare bord kan laddplattan gömmas under bordet.
Skalen till Nokia Lumia 820 kommer i flertalet färger. Vissa av skalen är gjorda i ett gummiliknande material för lite bättre skydd, medan andra möjliggör trådlös laddning av mobilen.

Igår presenterades Nokia Lumia 920 och Lumia 820, Nokias första med Windows Phone 8. I morse fick vi chansen att titta närmare på de två lurarna.

Publicerad Uppdaterad

Mobiler med Windows Phone 8 är på gång från ett flertal tillverkare, men just i dagsläget är det bara Samsung som presenterat sin Ativ S och Nokia, som igår avtäckte Lumia 920 och Lumia 820. Som namnen antyder är det uppföljare till Lumia 800 och Lumia 900, men det märks tydligt att det inte är en enkel uppgradering utan Nokia har tryckt in en hel del tekniker i lurarna som vi inte sett förut.

Nokia Lumia 920 – 4G, trådlös laddning och superskärm

Flaggskeppet bland Nokias Windows Phone 8-mobiler är Lumia 920, som Nokia själva kallar för världens mest innovativa smartphone.

Den främsta nyheten med mobilen ur en hårdvarusynpunkt är skärmen, som Nokia hävdar kommer bli den bästa skärmen i en mobil någonsin. Främst handlar det om en IPS-skärm med något som Nokia kallar Puremotion HD+, något som på lite mer begriplig svenska innebär en betydligt snabbare skärm. Med Nokias skärm ska uppdateringshastigheten ligga på 60 bilder per sekund oavsett vad du gör med mobilen. Enligt det tekniska dokumentet har mobila grafikkretsar klarat av detta tidigare, medan skärmarna i sig varit långsammare och därmed orsakat oskärpa.

Pektekniken har förbättrats även den och kallas Super Sensitive Touch, vilket i praktiken betyder att du kan använda mobilen även när du har handskar eller vantar på dig.

Kameran har fått låna några gener från Nokias Pureview-teknik. Den här gången handlar det dock inte om några 41 megapixel, utan ”bara” åtta megapixel. Däremot har ljuskänsligheten i mörka miljöer förbättrats rejält mot tidigare modeller och numera finns även optiskt bildstabilisering inbyggt. 

Vi hade ingen möjlighet att testa ljuskänsligheten, men ett snabbtest av bildstabiliseringen var riktigt imponerande (särskilt då undertecknad har ganska skakiga händer.).

Vidare kommer Lumia 920 att köra 4G hos samtliga operatörer som erbjuder det i Sverige, med hastigheter upp till 100 megabit per sekund. NFC finns inbyggt för att både kunna para ihop mobilen med exempelvis ett headset och för framtida betalningsmöjligheter. Telefonen har även stöd för trådlös laddning, även om en sådan enhet inte ingår vid köp. Lumia 920 har även ett batteri på 2 000 mAh, vilket är det kraftigaste batteri som Nokia byggt in i en telefon. 

På mjukvarusidan har Nokia, förutom Windows Phone 8, även lagt till sina numera etablerade appar och tjänster för navigation och musik. Just navigationen för fotgängare har förbättrats med augmented reality, där användare kan dra upp mobilen och med hjälp av den ”se” vart exempelvis stadens restauranger finns. Med koppling till Tripadvisor kan du även få fram telefonnummer och användarbetyg på det du letar efter.

Men hur känns de då? Både Lumia 920 och Lumia 820 var väldigt tidiga testexemplar, vilket gjorde att Nokia motvillig ens lät oss hålla i enheterna. Men av de ögonblick vi fick ha dem i händerna gav de samma stabila och välbyggda intryck som tidigare enheter i Lumia-serien. Just Lumia 920 med dess rätt tilltagna vikt på 185 gram gav ett riktigt bastant intryck utan att för den delen kännas tung. Telefonen kommer att släppas i fem färger, svart, grå, vit, röd och gul, där alla utom den grå modellen är i blankt utförande.

Nokia Lumia 820 – Utbytbara skal är tillbaka

Lumia 820 är mellanklassmodellen som saknar skärmtekniken puremotion, och bildstabiliseringen från Lumia 920. Trådlös laddning saknas också, nästan i alla fall.

Den lite mindre Lumia 820 har nämligen utbytbara skal, precis som Nokias mer klassiska telefoner hade. Den här gången finns det dock lite mer tanke bakom dem.  Utöver en uppsättning vanliga skal i olika färger finns det även två typer av specialskal. Det ena har en gummiliknande känsla, vilket ska ge lite bättre skydd mot omild behandling. Nokia understryker dock att det inte handlar om någon IP-klassning, vattenskydd eller liknande utan helt enkelt att den tål att trilla i backen en smula bättre än de vanliga skalen.

Den andra typen av skal har tekniken för trådlös laddning inbyggt. Nokia tänker sig att Lumia 820 är till för de som inte känner att de behöver alla funktioner i en mobil, men att den ska gå att uppgradera med åtminstone laddningen om så skulle behövas.

Även Lumia 820 är begåvad med 4G för samtliga operatörer och samma typ av dubbelkärniga processor som Lumia 920, en Qualcomm Snapdragon S4 med 1,5 gigahertz klockfrekvens och en gigabyte arbetsminne för att vara exakt.

Lumia 820 kommer även med en kortplats för Micro SD-kort, något som saknas på Lumia 920 (som istället har 32 gigabyte inbyggt minne).