https://www.mobil.se/nyheter/ericsson-ska-banta-bort-3000-tj-nster
562116
Nyheter
Nedskärningar

Ericsson ska banta bort 3000 tjänster

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/Ericsson.jpg?itok=-7PKLunt', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/Ericsson.jpg?itok=gNa1tqJ2', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/Ericsson.jpg', w: 1300, h: 812, title: ' ' },]
De stora neddragningarna drabbar såväl produktion som forskning och utveckling.

Ericsson anser att neddragningen är nödvändig för att säkra företagets konkurrenskraft. 1000 personer får gå från produktionsdelen, 800 personer får gå från forskning och utveckling och 1200 personer tas från övriga tjänster. Ovanpå det blir 900 konsulter av med sina uppdrag. 

"Det är ett tufft besked vi ger medarbetare i Sverige i dag och vi har stor respekt för den oro detta skapar. Dessa åtgärder är nödvändiga för att säkra Ericssons långsiktiga konkurrenskraft och teknik- och tjänsteledarskap", meddelar Ericssons vd Jan Frykhammar i företagets pressmeddelande.

Jan Frykhammar

Paradoxalt nog säger företaget att det avser att nyanställa ungefär 1000 personer inom forskning och utveckling under de kommande tre åren. 

"Ericsson genomgår en stor förändring. Vi har ett stort fokus på forskning och utveckling, och sedan många år tillbaka ägnar sig de flesta av Ericssons anställda åt mjukvaruutveckling eller tjänsteleverans, snarare än hårdvarutillverkning.", skriver Jan Frykhammar.

Orter som drabbas av nedskärningarna är Stockholm, Göteborg, Borås, Karlskrona, Kumla och Linköping. Besparingarna som de medför är en del av kostnads- och effektivitetsprogrammet som har som mål att spara 9 miljarder kronor under 2017.

Ämnen