Spotify kan gå segrande ur striden

EU kan fälla Apple angående appskatten

Det har varit en lång kamp mellan Apple och Spotify. Nu rapporteras EU välja att gå på Spotifys linje.

Den rättsliga striden mellan Apple och Spotify har bland annat gällt den så kallade app-skatten som i princip tvingar tjänster som erbjuder prenumerationer via App Store att bli dyrare än via andra kanaler för att kompensera för Apples avgifter. Spotify har bland annat protesterat mot att det gör abonnemangen dyrare, utan också förbjuder utvecklare att informera om eller länka till andra och potentiellt billigare sätt att teckna abonnemang. Spotify menar att eftersom erbjuder den konkurrerande tjänsten Apple Music är Apples regler konkurrenshämmande.

Nu rapporterar publikationen Bloomberg att EU kommer att ställa sig på Spotifys sida i fallet, och att ett formellt beslut förväntas komma efter årsskiftet. Om Apple fälls kan de komma att få höga böter – det spekuleras i upp till 40 miljarder dollar – samt förbjudas att förhindra utvecklare att informera om andra sätt att prenumerera på.

Om Apple fälls och domslutet blir det förmodade kommer det inte bara att bli en seger för Spotify, utan medföra helt nya förutsättningar för samtligas tjänster som erbjuder prenumerationer via App Store.

Apple är även inblandade i liknande fall på andra fronter, främst mot spelföretaget Epic där fallet för tillfället verkar vara på väg upp i Högsta domstolen i USA.