Annons

Lättare mobilreparationer

EU kan komma att lagstifta om lättare reparationer

EU undersöker möjligheterna att minska miljöpåverkan med enklare mobilreparationer.

Publicerad Uppdaterad

EU vänder återigen blickarna mot mobilmarknaden med miljö och återvinning i tankarna. Den här gången undersöker man möjligheterna att göra det enklare att reparera mobiler för att på så sätt öka deras livslängd och därmed minska mängden elektronikskrot.

I ett nytt förslag som man har lagt fram kan tillverkare av mobiler och surfplattor tvingas att erbjuda 15 olika reservdelskomponenter för mobiler i minst fem år. Dessutom ska konsumenter garanteras tillgång till detaljer som ersättningsbatterier, bakstycken, laddare, bakstycken, SIM-luckor och så vidare i minst fem år. Om tillverkare inte kan erbjuda ersättningsbatterier måste de istället kunna garantera batteriers livslängd, enligt EU:s förslag måste batteriet ha kvar 80 procent av sin kapacitet efter 1000 laddningscykler.

Enligt EU:s beräkningar skulle dessa åtgärder leda till minskade koldioxidutsläpp motsvarade fem miljoner bilar på våra vägar.

De nya reglerna skulle dock inte omfatta mobiler med vikbara eller rullbara skärmar, och inte heller mobiler som är designade för extra säkerhet.

Källa