https://www.mobil.se/nyheter/eu-kan-tvinga-apple-att-verge-lightning
555332
Nyheter
Ny lag

EU kan tvinga Apple att överge Lightning

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/lightning.jpg?itok=AjkTfgoV', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/lightning.jpg?itok=bR8mO8Dr', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/lightning.jpg', w: 650, h: 406, title: ' ' },]
En fortsättning på EU-direktivet om standardiserade laddkontakter kan tvinga Apple att överge eller modifiera Lightning-kontakten.

Ett nytt lagförslag angående elektroniska prylars laddkontakter har nyligen färdigställts av EU. Förslaget kan komma att röstas igenom under 2014 och därefter träda i kraft under 2017.

Förslaget är en fortsättning på tidigare direktiv om att elektroniska produkter ska använda samma laddkontakter för att minska mängden elektronikskrot. Det har gjort att i stort sett alla bärbara prylar, från surfplattor och nedåt, idag använder micro USB som laddkontakt. Apple är det största undantaget, då de använder sin egen Lightning-kontakt (även om de även säljer en adapter från Lightning till micro USB). 

Röstas lagförslaget igenom kan det tvinga Apple att gå över till micro USB, eller göra att kontakten måste modifieras för att passa både Lightning och micro USB (lite som micro USB 3.0-kontakten hos Samsungs Galaxy Note 3 fungerar både med ny och gammal kontakt).

Relaterade artiklar