EU vill att mobiler ska vara aktuella längre

EU överväger lag om antalet Android-uppdateringar

En ny EU-lag kan komma att reglera antalet uppdateringar av Android.

Publicerad Uppdaterad

EU undersöker inte enbart möjligheterna om att utöka möjligheterna att tillhandahålla reservdelar för reparationer i upp till fem år. Förslaget som kretsar kring att öka livslängder på mobiler omfattar även omfattningen av uppgraderingar och uppdateringar som varje tillverkare måste erbjuda.

Enligt det nuvarande förslaget måste tillverkare erbjuda vad man kallar funktionsuppdateringar, vilket generellt sett har tolkats som nya generationer av operativsystemet Android i tre år. Utöver detta ska säkerhetsuppdateringar erbjudas i minst fem år, och dessa ska skickas ut senast fyra månader efter att de släppts offentligt.

Samsung uppfyller redan de eventuella kraven då man erbjuder fyra års uppgraderingar av operativsystemet och fem års säkerhetsuppdateringar för ett flertal av sina enheter. Andra i branschen har vädrat missnöje över EU:s förslag och bland annat hävdat att en sådan lag skulle kunna leda till mer elektronikavfall och högre konsumentpriser på grund av förändrade produktionsförutsättningar.

Om förslaget godkänns kan den nya lagen träda i kraft under slutet av 2023.

Källa