1
1
https://www.mobil.se/nyheter/eu-skeptiska-till-facebooks-smarta-glasogon-stories
570943
Nyheter
falskt
Integritetshot

EU skeptiska till Facebooks smarta glasögon Stories

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/facebookstories.jpg?itok=BL5rcdl7', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/facebookstories.jpg?itok=FZ9492Tm', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/facebookstories.jpg', w: 950, h: 560, title: ' ' },]
Det finns en oro för att glasögonen kan hota den personliga integriteten.

För en tid sedan presenterade Facebook tillsammans med glasögontillverkaren Ray-ban de smarta glasögonen Ray-Ban Stories. Glasögonen kan, utöver att fungera som hörlurar och headset för mobilsamtal, även fotografera och filma det som bäraren tittar på. Detta har lett till att EU:s integritetsmyndighet Data Protection Commission (DPC) har blivit oroliga för att glasögonen kan vara integritetskränkande eftersom de kan användas för att fotografera och filma människor i smyg.

Glasögonen är utrustade med en LED-lampa som ska visa när de används för att fotografera eller filma, men DPC ifrågasätter om det är tillräckligt och vill nu att Facebook ska demonstrera funktionen så att DPC kan avgöra om det ger en tillräckligt tydlig varning till omgivningen. De anser nämligen att Facebook inte har kunnat visa upp tillräckligt material om hur mycket funktionen har testats på fältet för att övertyga myndigheten om att indikationen är tillräcklig.