Olika chipp tycks dra olika mycket batteri

Europeisk Galaxy S9 gav avsevärt sämre batteritid än amerikansk i test

Ett nyligen genomfört test visar att den version av Samsungs Galaxy S9 som kommer med Exynos 9810-chipp ger betydligt kortare batteritid än den amerikanska varianten med Snapdragon 845-chipp.

Publicerad Uppdaterad

Nästan fyra timmar skiljer det i drifttid mellan den amerikanska Galaxy S9 och den europeiska modell som techsajten Anandtech nu jämfört med. Resultatet var så nedslående att man gjorde om testet från början, men det hela renderade exakt samma resultat igen. Den Snapdragon 845-baserade enheten – som Samsung enbart säljer på den nordamerikanska marknaden – stod pall 10,48 timmar, medan den Exynos 9810-variant som erbjuds i resten av världen bara klarade 6,8 timmar. Detta om båda enheterna användes för webbsurfande över wifi. 

Uppenbar skillnad

Testet speglar i sig förstås inget normalt användande, men är ändå en ganska god indikation på vilken stor skillnad det är mellan de olika chippen när det kommer till energihantering. Samsung har kommit med ett uttalande om saken till sajten Trusted Reviews, som dock inte säger särskilt mycket om skillnaden mellan chippen. ”Batteriets urladdningstid beror på varje användares specifika vanor och preferenser, inklusive vilka appar och inställningar man har, liksom andra faktorer i miljön. Båda processorerna genomgår strikta och rigorösa tester som involverar verklighetsbaserade användarscenarion, något som ska ge samma toppupplevelse oavsett processor” skriver Samsung. 

Källa