Felringningar

Explosionsartad ökning av felringningar till 112

Funktionen att automatiskt ringa larmnummer har fått oväntade och inte lämpliga följder.

Publicerad Uppdaterad

Det senaste året irrelevanta samtal till larmnummer ökat med 40 procent. Det rapporterar Sveriges Radio, som säger att de tre senaste veckorna har det ringts omkring 38 000 så kallade tysta samtal, vilket är 11 000 fler jämfört med antalet tysta samtal under period 2022.

Totalt får SOS Alarm under ett år fyra miljoner samtal, och av dessa är en tredjedel felringningar av olika. Det kan röra sig om busringningar och så kallade fickringningar, men också att mobiler har funktionen att automatiskt kunna ringa och larma om den uppfattar något som en nödsituation, exempelvis att den registrerar vad som uppfattas som ett fall eller en krock.

”De här tysta samtalen lägger sig i kö precis som alla andra samtal, och det påverkar ju nödnumret och fördröjer insatsen till de som verkligen behöver hjälp och är i nöd”, säger Jonas Lind är chef för produktion och ansvarar för SOS Alarms larmcentraler. Enligt Lind ska det dock inte vara någon risk att personer som är i nöd och behöver hjälp inte kommer att få det.

Källa