Många överväger ännu en Iphone

Extrem märkeslojalitet bland Iphone-användarna

Iphone-ägarna byter inte märke i första taget.

Apples användarbas på smartphone-sidan är rena guldgruvan för den amerikanska IT-jätten. Märkeslojaliteten ligger nämligen så högt som på 92 procent. Det visar en färsk studie som Morgan Stanley låtit genomföra i USA.

Publicerad Uppdaterad

En gång Apple-fantast, alltid Apple-fantast? Javars, det kanske ligger något i den saken. Om man får gå på färska siffror från en amerikansk undersökning så verkar det onekligen vara så, i alla fall. Och märkeslojaliteten bland användarna är inte bara osedvanligt hög när det gäller Iphone, den har dessutom ökat.

Nästa högsta någonsin

Studien som Morgan Stanley genomfört är baserad på en undersökning bland 1 000 smartphone-användare i USA, alla över 18 år gamla. Och Apple spelar verkligen i en egen division. Inte mindre än 92 procent säger sig vara ”någorlunda säkra” till ”helt säkra” på att de kommer att köpa en ny Iphone i höst. Det är extremt mycket högre än konkurrenterna och dessutom ett rejält lyft från förra året, då siffran låg på 86 procent. Faktum är att det är den näst högsta noteringen sedan Iphone 6S släpptes 2015, då man noterades för 93 procent. 

Samsung tvåa

Bland konkurrenterna är det Samsung som kommer närmast, men man ligger fortfarande långt efter med en lojalitet på 77 procent bland sina användare. Sedan är det ett ordentligt skutt ned till tredjeplatsen där man hittar LG, vars användare är lojala till 59 procent. Motorola ligger på 56 procent och Nokia på 42 procent. 

Samtidigt har Sveriges Annonsörer låtit göra en liknande undersökning, men här har man frågat svenskar vilket mobilmärke de tycker bäst om, alltså oberoende av vilken telefon de har i dag. Även här kom Apple med marginal först, 41 procent av de tillfrågade hade Apple som favoritmärke. På andra plats kommer även här Samsung, som 27 procent svarade. Sedan var det långt till trean Sony (9 procent) och fyran Huawei (3 procent). Övriga märken fick en procent eller mindre som svarade att de föredrog dem.

Källa