https://www.mobil.se/nyheter/f-rsta-intryck/hps-windowsmobil-imponerar
560897
Första intryck
Elite X3

HP:s windowsmobil imponerar

HP Elite X3 känns som det Microsoft borde göra, men inte gjort med Lumia.

Man kan inte påstå att konkurrensen inom kategorin är jättehård, men när jag en kort stund testat HP Elite X3 känns det som den klart bästa mobilen med Windows 10. Kvalitetskänslan är betydligt bättre än hos Microsofts senaste flaggskeppsmodeller och funktioner och specifikation behöver inte heller skämmas för sig.

HP Elite X3 är en telefon som dessutom ska kunna tjänstgöra som dator i olika former.

– Vi har diskuterat det där internt, om man ska kalla den en mobil eller om det till och med är nästa generations dator, säger Kristian Lövgren på HP när vi träffar honom i montern för att titta närmare på den nya telefonen.

Hp riktar sig med sin mobiltelefon HP Elite X3 tydligt till företag. Den ska komma ut till försäljning i sommar och en förväntad prisnivå som angivits är kring 600 dollar. Det är alltså en telefon som kostar ungefär som konkurrenternas toppmodeller, men tittar man på specifikationerna så lever den också upp till förväntningarna man har på en sådan telefon.


HP Elite X3 kommer levereras med dubbla simkortplatser även på den svenska marknaden och processorn som sitter i är en Snapdragon 820. Vidare har telefonen 4 GB arbetsminne, ram, skärmen är av amoled-typ och på 5,96 tum och telefonen vattentålig enligt IP67. Mest spännande är nog tillbehören. Det finns bland annat en dockningsstation och du kan ansluta telefonen till större skärm och få upp apparna i fullformat där. Det här känner vi givetvis igen från till exempel Microsoft Lumia 950 XL, men HP har tagit det ett steg till. På mässan visar man en mock-up av något som ser ut som en tunn, lätt laptop. Den kallas HP Mobile Extender och har en skärm på 12,5 tum. I praktiken är, eller kommer att vara när produkten är klar, det här en skärm, tangentbord och batteri som man kan ansluta telefonen till. Du kan ladda telefonen från laptopens batteri och ansluta telefonen för att arbeta med dina appar med tangentbord och större skärm. Allt drivs dock fortfarande från telefonen.

Det är inte någon hemlighet att marknadsandelen för Windows i mobilen är låg och att systemet fortfarande har stora problem att öka sina marknadsandelar, ändå är Kristian Lövgren positiv till mottagandet Windows 10 i mobilen fått.
– Visst finns det utmaningar, men för företag har Windows en mycket stark ställning och vi arbetar tillsammans med Microsoft för att göra de appar som behövs tillgängliga.

Relaterade artiklar