https://www.mobil.se/nyheter/f-rsta-intryck/huawei-p20-lite-v-ra-f-rsta-intryck
565111
Första intryck
Stor skärm, litet format

Huawei P20 Lite: Våra första intryck

Stor skärm med sensorpanel har Huawei P20 Lite ärvt från de dyrare modellerna. Dessutom har fingeravtrycksläsaren placerats på baksidan för att ge plats åt ännu mer skärm på framsidan.

Det är framförallt skärmen med sensorpanelen i toppen och i kombination med det även det lägre priset som utmärker Huawei P20 Lite. Att telefoner numera ska ha långsmal skärm och så mycket skärmyta det bara är möjligt på framsidan är ju en tydlig trend, men den har inte helt spritt sig till telefoner i den här prisklassen ännu. Huawei P20 Lite har en prislapp på strax under 4000 kronor och kameran med sina dubbla linser på baksidan, 16 respektive 2 megapixel, ger funktioner för att få oskarp bakgrund och tar bra bilder, även om den ligger en bit efter de bästa, framförallt när det kommer till bilder när det är lite mörkare. De AI-funktioner som Huawei levererar med P20 och P20 Pro, framförallt märkbara i kameran, blir vi också utan i P20 Lite för istället för systemchippet med AI-processor sitter i P20 Lite Kirin 659.

Mer än skärmyta

Utöver att fingeravtryckläsarens placering på baksidan av telefonen ger mer plats till skärmen på framsidan gör det även att fingeravtryckssensorn kan användas för smidiga genvägar som vi tidiare känner igen från Huaweis telefoner. Genom att svepa med fingret uppifrån och ner på sensorn kan jag visa notisfältet och genom att svepa i sidled kan jag till exempel bläddra i bildgalleriet smidigt med bara en hand.

Beroende på appen

Skärmen med sin sensorpanel i toppen innebär att man sällan kan utnyttja hela skärmytan. När jag testar olika appar så är det få som utnyttjar ytan till max. Google Play-butiken är en app som är anpassad, men till exempel Netflix och Youtube visar svarta kanter så att panelen inte syns och det går inte ens om man så önskar att zooma in för att utnyttja hela skärmytan som man kan välja att göra på Iphone X eller för den delen på Samsung S9 och många andra Androider. Ändå är idag sensorpanel ett etablerat sätt att få så mycket skärmyta som möjligt och vad man tycker om det rent designmässigt skiljer sig ju åt från person till person.

Ingen extrem prestanda

På framsidan, i sensorpanelen, sitter förutom högtalare även selfiekameran som tar bra bilder och dessutom möjliggör snabb upplåsning av telefonen med hjälp av ansiktsigenkänning. Telefonen som helhet är annars inte så snabb att den kan kallas för något prestandamonster, men ger ändå en bra användarupplevelse.

Telefonen levereras med version 8.0 av Android och ovanpå det Huaweis eget gränssnitt EMUI, är inte vattentålig men har däremot stöd för snabbladdning. Dessutom har Huawei i P20 Lite, till skillnad från i de två dyrare P20-modellerna hittat utrymme för klassisk, vanlig hörlurskontakt i 3,5-millimetersformat.

P20 Lite fanns till salu redan innan lanseringen i vissa europeiska länder och finns även sedan ett par dagar i svenska butiker.