https://www.mobil.se/nyheter/f-rsta-intryck/testrapport-sony-xperia-xz-premium
563438
Första intryck
4K och superslowmotion

Testrapport: Sony Xperia XZ Premium

Superslowmotion, bra prestanda och 4K-skärm får vi i Xperia XZ Premium som snart kommer ut i butik.

Som en av de första telefonerna med Qualcomms senaste systemchipp Snapdragon 835 har man höga förväntningar på Sony Xperia XZ Premium. Utöver en förväntad topprestanda räknar jag även med framförallt bra skärm och bra kamera. Kameran har vi ju redan testat på sätt och vis, eftersom Sony Xperia XZs har samma Motion Eye-kamera som gör det möjligt att spela in film med 960 bilder per sekund. När man spelar upp de klippen, som alltså är ungefär fyra gånger långsammare än andra mobilkamerors (Iphones till exempel) slowmotion, kan effekterna bli riktigt häftiga.

Vi har demonstrerat detta i flera exempelfilmer tidigare (både här och här) och kameran i Xperia XZ Premium gör oss inte besvikna. Liksom kameran i Xperia XZs är slowmotion med 960 bilder per sekund begränsat till 0,2 sekunder åt gången, men lyckas man bara trycka av i rätt ögonblick och välja ett passande motiv kan det blir riktigt bra.

Även som stillbildskamera gör kameran bra ifrån sig och jag tycker särskilt färgåtergivningen är bra, men när det är som mörkast är fortfarande Samsung Galaxy S8 vassare.

Kamera, prestanda och skärm

Jag har nämnt telefonens tre främsta styrkor på pappret och förutom kameran handlar det som sagt om prestanda och skärm. Mest påtagligt skulle jag faktiskt säga är prestandan. Idag är vi i alla fall bland toppmodellerna  relativt bortskämda med bra skärmar. Upplösning så väl som färgåtergivning är ofta riktigt bra, men vi är inte riktigt lika bortskämda med prestanda.

Sonys gränssnitt är relativt likt Googles egna rena Androidgränssnitt, med undantag för at Sony skickar med ett gäng egna appar, dock färre än man gjort tidigare. Det första jag reagerar på är dock prestandan, helt enkelt att allt går påtagligt fort. Det är bra betyg.

Skärmen har kvalitéer som är mindre påtagliga. Sony är med Xperia XZ Premium först med en 4K HDR-skärm i en mobil och pixeltätheten är på imponerande 807 pixel per tum. Samsung Galaxy S8 har som jämförelse 570 pixel per tum. I Sony-mobilen är det dock bara vissa appar som verkligen presenterar innehållet i 4K-upplösning. Dit hör Sonys egen album-app, Youtube och Amazon Prime Video. Hade du tänkt använda den högupplösta skärmen till VR har du alltså begränsad nytta av Sony Xperia XZ Premium, även om telefonen kan ha kvalitéer ändå.

Liksom många av Sonys flaggskepp är Xperia XZ Premium vattentålig. Fingeravtrycksläsaren sitter Sonys vana trogen i av- och på knappen på kanten av telefonen och det gör att den är lätt att nå. Telefonen i sig med sina rundade kanter är bra att greppa, men samtidigt är ytan lackad vilket kan göra att den upplevs som på gränsen till hal.