https://www.mobil.se/nyheter/s-fungerar-sonys-nya-mobilkamera
562966
Nyheter
Xperia XZ Premium och XZs

Så fungerar Sonys nya mobilkamera

● BILDSPEL
Vi har fått ta en närmare titt på de nya kamerafunktionerna i Sonys Xperia XZ Premium och XZs.

Sonys nya flaggskepp Xperia XZ Premium har, förutom 4k-skärm, även en ny kamera. Man har även gjort en uppdaterad version av Xperia XZ, kallad Xperia XZs, som också fått den nya kameran.

Såväl sensor som lins och bildbehandling är nya i kameran, men de största skillnaderna finns i sensorn. Det är den första kamerasensorn gjord i tre lager, med ett lager ljusmottagning, ett lager minne och ett lager elektronik. Det inbyggda minnet gör att bilder kan sparas betydligt snabbare, och Sony använder det till två funktioner, dels ultralångsam slow motion, dels vad de kallar Motion Eye.

Den ultralångsamma slow motionen tillåter att du spelar in video med 960 bilder per sekund, med begränsningen att upplösningen blir i 1280 x 720 pixel och att du spelar in 0,2 sekunder som förvandlas till sex sekunder ultraslowmotion.

Kameran i XZ Premium och XZ Ultra har tre lägen för slow motionvideo. Dels kan du spela in en fristående sexsekundersvideo. Det blir i praktiken som att du tar en ögonblicksbild, men får se den som en film. Dels kan du spela in en vanlig video men välja under filmningen att fånga givna ögonblick i ultraslowmotion. Slutligen finns det vanliga slowmotionläget där du spelar in med 120 bilder per sekund.

Motion Eye är en funktion vi sett i liknande varianter tidigare men utfört lite annorlunda här. När du ska ta en bild känner kameran av om det är rörelse i bilden. Är det det sätter den igång att buffra fyra bilder i sekunden i bakgrunden, utan att du behöver göra något särskilt, fram tills du tar bilden.

När du senare går in i Sonys fotoalbum och väljer bilden du tagit får du upp en liten ikon. Klickar du på den får du upp fyra varianter av bilden, den du tog och tre från bråkdelarna av en sekund innan, så kan du välja den du tycker blev bäst och de andra raderas. Öppnar du i en annan fotoapp kommer de dock att visas som fyra separata bilder.

Det finns även andra ändringar i kameran. Sensorn har denna gång 19 megapixel, med större pixlar med bättre ljusmottagning som följd. Linsen är fortfarande vidvinklig, men inte riktigt lika bredvinklig som i Z5 och X-serien, vilket gör att man ska ha fått bukt med oskärpan längst ut i kanterna som var något av ett problem med de tidigare Sonymodellerna.

Först ut med den nya kameran blir Xperia XZs, som Sony betonar är en version av XZ, inte en ny mobil, med något annorlunda färger och en gigabyte mer arbetsminne utöver den nya kameran. XZs börjar säljas i april genom Telia och Elgiganten, för drygt 6000 kronor. XZ Premium i sin tur kommer i månadsskiftet maj-juni, och blir en större och dyrare mobil för 8000 kronor.