https://www.mobil.se/nyheter/h-r-r-sony-xperia-xz-premium
562964
Nyheter
Med 4K-skärm

Här är Sony Xperia XZ Premium

Sony visade upp sin mobil med 4k-skärm, Snapdragon 835 och kamera som kan fota i ultraslowmotion.

Sony är faktiskt först med att våga visa upp en mobiltelefon med Snapdragon 835. Det faktum att man tog upp en Qualcomm-representant på presskonferensen som talade varmt om samarbetet, och att Sony säger att telefonen släpps under senvåren talar för att Sony lyckats skaffa sig en plats i kön direkt efter Samsung om att få tillgång till årets nya toppchipset från Qualcomm.

Att telefonen inte är färdig ännu märktes dock. Demomodellerna var fästa på pinnar och fick inte tas loss, och det är högst oklart om det var mer än atrapper som visade hur skalet kommer att se ut. Förhoppningsvis får vi se lite mer på montervisningen eller den särskilda visningen vi också har inbokade. Designmässigt ser i alla fall Xperia XZ Premium ut att likna XZ rätt mycket, fast större, skärmen är på 5,5 tum.

Annars var förstås dragplåstret skärmen i 4k HDR, den första i sitt slag. Vad skillnaden är mot den 4k-skärm som satt i Z5 Premium ser jag fram emot att få förklarat senare i dag. 3840 x 2130 pixel är i alla fall upplösningen, och gigabitmodemet i Snapdragon 835 ska hjälpa till att dra ner streamad video i den upplösningen, Amazon Prime ska kunna leverera det till XZ Premium.

Kameran använder den nya sensor som Sony lanserade härom veckan, med inbyggt minne på kretsen vilket ger betydligt snabbare bildtagning. Det används dels till att kunna filma i ultraslowmotion med upp till 960 bilder per sekund, dels för att börja ta bilder sekunden innan du trycker på avtryckaren. Minnet är på 4 GB, och lagringen 64 GB med plats för minneskort.

Telefonen är vattentät, har Gorilla Glass 5 och finns i färgerna krom och svart. XZ Premium kommer i månadsskiftet maj/juni och ska kosta drygt 8000 kronor.

Sony lanserar även en ny version av vanliga XZ, kallad XZs, där främsta skillnaden är att den fått 4 GB ram och den nya kameratekniken från XZ Premium. Den kommer i april och kostar 6000 kr.

Man lanserar även en ny mellanklassmobil, Xperia XA1, en uppföljare till Xperia XA. Mer om den senare under dagen.