Prisvärd Android-budgetlur

Första intrycket: Asus Zenfone 4

Zenfone 4 är en ny budgettelefon från Asus med processor från Intel. Vi har provkört den.

Publicerad Uppdaterad

Till priset av överkomliga 895 kronor (säljs endast via Tre i Sverige) har Asus byggt en enhet som ger väldigt mycket telefon och funktioner för slantarna. Det är i alla fall det bestående intrycket av telefonen, vars tillkortakommanden man får ha överseende med på grund av priset.

Under skalet hittar vi en dubbelkärnig Intel Atom Z2520-processor på 1,2 GHz, vilken ger fullt duglig hastighet till telefonen. En bra funktion som Asus lagt till för att det ska gå enklare att hushålla med resurserna i luren är möjligheten till snabbrensning av arbetsminnet, vilket gör att du slipper starta om telefonen om den börjar kännas seg efter en tids användning. Minnesrensningsfunktionen nås enkelt genom nedfällningsmenyn i övre skärmkanten och rensningen genomförs på några sekunder.

Kameran i telefonen, som saknar dedikerad kameraknapp, lär inte vinna några priser vad gäller de fysiska förutsättningar i form av objektiv, sensor och antal megapixel, men däremot finns det gott om funktioner i mjukvaran. Värd att nämna är till exempel en selfiefunktion för baksidekameran på telefonen. Genom att antalet ansikten (upp till fyra) som ska vara med på bilden anges så aktiveras en självutlösningsfunktion så att det går att ta bra selfiebilder trots att användaren inte ser kamerabilden på skärmen när bilden tas.

En annan småkul sak som finns i kameraappen är en funktion som i realtid försöker få motivpersonen att se mer fotogenisk ut. Smalare kinder, större ögon och fräschare hy appliceras direkt på bilden med syftet att ge en mer modelliknande look. Uppdraget ter sig dock rätt svårt för appen att lyckas med. Resultatet blir iögonfallande för undertecknad, men det säger väl i och för sig kanske inte så mycket om själva funktionen i sig.

Det finns även en funktion kallad Party Link, där du i realtid kan dela med dig av bilder till personer i närheten av dig som också kör Party Link-appen. 

Vad gäller videofunktionerna för kameran i Zenfone 4 så återfinns bland annat bildstabiliseringsfunktion och möjlighet till inspelning av video i upp till 1920 x 1080 punkter med 25 bilder per sekund. Det går även att zooma digitalt under videoinspelningen, som dock ger ett ganska släpigt resultat vid inspelning i den högsta upplösningen.

På det hela taget känns det som Asus har lagt ner ett gediget arbete på att få till en användarvänlig och bra telefon med mjukvara som gör det bästa möjliga av telefonens begränsade, men med tanke på priset ändå långt ifrån skamliga, hårdvaruspecifikationer. Något prestandamonster är förstås inte att vänta, men som alternativ att ha som andrahandstelefon eller att ge till ungarna, duger luren mer än väl

Det klart sämsta med Zenfone 4 är skärmen, som framför allt brister när det gäller betraktningsvinkeln. Håller du den inte så gott som rakt framför dig blir färgerna för betraktaren genast vanställda. Trots ett försök att dra upp ljusstyrkan på max känns bilden dessutom ändå väl mörk.

Fakta Asus Zenfone 4
Mått: 124,4 x 61,4 x 6,3-11.2 mm
Vikt: 115 gram
Processor: Tvåkärnig Intel Atom Z2520 1,2 GHz
Operativsystem: Android 4.3
Skärm: 4 tum 800 x 480 punkter
Kamera: 5 megapixel med fotolampa
Arbetsminne: 1 GB
Lagring: 8 GB internt lagringsutrymme samt mikroSD-kortläsare
Batteri: 1600 mAh
Pris: 895 kronor