https://www.mobil.se/nyheter/f-rsta-intrycket-av-nya-htc-u11
563387
Nyheter
Vi har klämt

Första intrycket av nya HTC U11

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/squeeze.jpg?itok=07y4JD_o', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/squeeze.jpg?itok=c1f3VNR2', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/squeeze.jpg', w: 1637, h: 973, title: ' ' },]
HTC:s vapen i år är den speciella funktionen som gör att du kan klämma på telefonens sidor för att till exempel starta kameran eller Googles smarta och röststyrda assistent Google Assistant.

Första gången du använder telefonen kan du klämma kort en gång för att starta kameran och lite längre för att starta Googles Assistent, men de här genvägarna går att ändra i inställningarna så att de leder till just de funktioner du vill ha snabb åtkomst till. Dessutom berättar HTC att den här funktionen kommer att utvecklas. Genom att funktionen som kallas Edge Sense även kan anpassas beroende på till exempel vilken app du har igång kan ett kläm dessutom betyda olika saker i olika situationer. 

På Mobils Facebooksida: Se en kort film där vi visar hur kläm på HTC U11 fungerar och gilla gärna vår sida för att få mer aktuella klipp direkt i ditt Facebookflöde.

Stolt över historien

När HTC nu presenterar ett nytt flaggskepp är man inte sena med att prata mer även om sin historia som föregångare. HTC var ju i Androids barndom den dominerande spelaren och de hoppas nu att de ska kunna avancera i konkurrensen ytterligare en gång efter en tids motgångar. Samtidigt är de öppna med att det är lite av en chansning att satsa på Edge Sense, det förstår vi när vi pratar med Sverigeansvarige på HTC Lars Toft. 

– Vi tar en risk här, säger han i samband med att Mobil får en förhandstitt på telefonen som ska komma ut i butik i början av juni.

Snabbaste processorn

Förutom att Edge Sense är ett nytt och innovativt sätt att styra telefonen utan att behöva använda två händer eller rösten så kan det vara användbart särskilt i svenskt kyligt klimat. Det fungerar med handskar på och eftersom telefonen är vattentålig så kan kläm vara ett bra sätt att styra när skärmen är blöt eller till och med helt under vatten. För med vattentdroppar på skärmen kan som bekant pekstyrningen vara svåranvänd.

Om man tittar bortom just Edge Sense som i sig kan vara användbar erbjuder HTC U11 flera tydliga fördelar. Telefonen är till exempel en av de första med nya superchippet Qualcomm Snapdragon 835 som även sitter i Sony Xperia XZ Premium och i amerikanska Samsung Galaxy S8. Den version av HTC U11 som vi får hit till Sverige har 4 GB arbetsminne och intern lagring på 64 GB. Denna kan man utöka med minneskort på upp till 2 terabyte.

Smarta assistenter

Gränssnitt och alternativa styrsätt av telefonen är i centrum för HTC om vi ser lite framåt. Deras egna smarta funktioner kompletterar Google Assistant. De ska till exempel märka hur du använder telefonen och komma med smarta tips. Genom att telefonen vet din position kan den till exempel tipsa dig om när du måste åka till mötet baserat på hur trafiksituationen ser ut för tillfället. Dessutom ska den hitta onödiga filer och hålla gränssnitt och telefon optimerade även två eller fem år efter att du köpt den lovar HTC.

Lager av glas

Designspråket som HTC använder sig av känner vi igen från deras senaste lanseringar, men det bryter av mot de helgjutna metallskal man blivit kända för. I HTC U11 använder man glas i olika lager vilket gör att infallande ljus bryts på olika sätt och gör att telefonen kan skifta i färg beroende på omgivningen. 

Skärmen på telefonen är på 5,5 tum och istället för att låta den gå ut ända ut i kanten på telefonen har HTC använt framsidan av telefonen för en efterfrågad comeback. Här finns nämligen dubbla högtalare i form av Boomsound Hi-Fi Edition. Vi har inte haft möjlighet att jämföra ljudet med tidigare modeller, men efter ett antal försök då HTC själva devalverat värdet i Boomsound-varumärket så handlar det nu verkligen om bättre ljud igen. HTC uppger själva att man använder tomma utrymmen i telefonen som en slags akustikkammare och dessutom finns alltså dubbla framåtvända högtalare som ska säkra bättre ljud. Det här ger alltså bättre ljud när du ska se på film eller använda telefonen som högtalartelefon, men HTC säger även att ljudet är bättre i de medföljande hörlurarna. De heter USonic, har aktiv brusredusering och anpassar dessutom ljudbilden efter dina öron. Det här har vi sett tidigare från HTC och det fungerar så att lurarna skickar ut ultraljud för att skapa en bild av din hörselgång och anpassa ljudet efter den. Hörlurarna ansluter man med usb-c och vill du använda några andra hörlurar medföljer en adapter från usb-c till vanlig hörlurskontakt. När jag testade HTC U påpekade jag bristen på medföljande adapter och det verkar HTC tagit fasta på för nu följer en adapter med som dessutom ska vara högkvalitativ och passa även andra telefoner.

Fånga ljud och bild

Kameran i HTC U11 är HTC självsäkra om och de lyfter själva gärna fram att de fått högst betyg av alla mobilkameror, 90 i betyg från kameraexperterna DXOmark, men vi får återkomma till hur bra kameran i HTC U11 är när vi själva testat den i praktiken. Tidigare var det Googles Pixel-mobil som var bäst med 89 poäng. Samsung Galaxy S8 har liksom föregångaren S7 fått 88 poäng. De egenskaper som verkar mest lovande är den snabba autofokusen samt en HDR-funktion som ska vara särskilt snabb. HDR innebär ju normalt att telefonen tar tre bilder där en normal, en är överexponerad och en är underexponerad och sedan kombinerar dessa tre bilder. Med HTC U11 ska man kunna få HDR även i ögonblick där ett rörligt motiv annars hade satt käppar i hjulen och gjort bilden oskarp.

Zooma även ljud

Vi har varit inne på hur HTC U11 spelar upp ljud såväl i högtalarna som i hörlurar, men det finns mer att säga om ljud och det är det du spelar in tillsammans med video. Med hjälp av flera mikrofoner kan HTC U11 spela in vad HTC kallar 3D sound. Så när du lyssnar på ljud du spelat in så kan du fortfarande höra från vilken riktning det kommer. Dessutom ska mikrofonerna anpassa sig efter hur du filmar, så om du zoomar i filmkameran ska ljudinspelningen även den fokuseras från den platsen i rummet.

När HTC U11 kommer ut i svenska butiker i början av juni är det i färgerna svart och silver och med en prislapp på 7490 kronor. Initialt blir vi alltså utan de mer fantasifulla färgerna blå, röd samt vit. Telefonen har idag plats för ett simkort, men en dual sim-version ska enligt HTC komma i höst, under tredje kvartalet.