Blade och Light

Första intrycket av ZTE:s Androider

ZTE har visat upp sina SVerige-aktuella Android-enheter, telefonen Blade och surfplattan Light, under Mobils mässa Mobile Future som pågår i Kista Science Tower.

Publicerad Uppdaterad

Före jul ska ZTE börja sälja både surfplattan Light och mobiltelefonen Blade på den svenska marknaden. I båda enheterna använder man version 2.1 av Googles operativsystem, i stort sett utan några förändringar gjorda av tillverkaren. 

När det gäller plattan vill ZTE, som Mobil tidigare berättat, inte säga något om priset på den svenska marknaden. Samma sak gäller Blade, men i båda fallen kan man anta att de blir relativt billiga i förhållande till konkurrerande modeller med likvärdiga funktioner.

Formatet och skärmstorleken gör Blade till ett trevlig medel-alternativ mellan de stora avancerade Android-mobilerna och de mindre, enklare som flera andra tillverkare lanserat. 

Skärmen på 3,5 tum är ljusstark och skarp. De avsmalnande kanterna och ett skal med gummi-yta gör att den ligger riktigt bra i handen. Att man avhållit sig från att bygga ett omfattande gränssnitt ovanpå Android bidrar nog en del till att telefon känns snabb. När Blade börjar säljas på den svenska marknaden kommer man att svenska menyer och svensk textinmatning, där man kan mata in text med Swype-metoden.

Det innebär att man drar fingret mellan bokstäverna i ordet och eftersom man förflyttar sig mellan bokstäverna i rätt ordning kan telefonen ofta korrigera eventuell brist på precision och föreslå rätt ord.

Knapparna under skärmen kunde gärna ha fått vara lite bredare och för den som vill ta bra bilder är inte Blades 3,2-megapixelkameran utan fotolampa något förstahandsval.

Funktionsmässigt kommer troligen ZTE:s platta att hävda sig bättre på marknaden. Det är en Android-platta med 7-tums skärm och upplösningen 480x800 bildpunkter, vilket gör att den bör fungera bra med en stor del av apparna i Android Market. Bland de fåtal förändringarna som ZTE har gjort kan nämnas en app för fm-radio.

Dessutom kan den användas för röstsamtal, vilket gör att man åtminstone i teorin skulle kunna låta plattan ersätta en mobil. Eftersom man använder en av Androids standard-upplösningar, 480x800 bildpunkter, får man inte lika skarp bild som Samsungs Galaxy Tab, men i Android Market bör det vara en fördel med samma upplösning som många telefoner.

I likhet med Tab hör Light till de mindre och lättare plattorna på marknaden och den känns verkligen som gjord för att ta med sig, vilket man inte kan säga om 10-tums-modellerna.  Den känns heller inte billig eller plastig, så om den får en prislapp som ligger en bra bit lägre än Galaxy Tab (vilket man kan förvänta sig) blir den ett mycket intressant alternativ.