https://www.mobil.se/nyheter/f-rsta-intrycket-iphone-7-och-iphone-7-plus
562024
Nyheter
Testrapport

Första intrycket: Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Ny hemknapp, bättre kamera och vibrationer ska hjälpa dig gilla Iphone 7.

Vi har börjat testa både Iphone 7 och Iphone 7 Plus och vid en snabb titt känner du igen dig. Vi har telefonerna i rosa versionen, men har fått titta närmare även på de nya färgerna svart och gagatsvart (Jet Black på engelska) där det är tydligare att det handlar om en helt ny modell av Iphone. Framförallt på den blanksvarta modellen blir antennlinjerna som inte längre sträcker sig över baksidan på telefonen nästan omöjliga att se.

Ny hemknapp
Innan jag startat telefonerna känner jag på den nya hemknappen. Den är då helt stum, men så fort telefonen är igång får man en lätt vibration vid tryck som gör att känslan är väldigt lik den vanliga gamla knappen trots att det alltså inte finns några rörliga delar. Det känns inte som att den nya hemknappen innebär någon hög inlärningströskel.

Ny kamera
Utöver att både Iphone 7 och Iphone 7 Plus fått kamera med optisk bildstabilisering och ska ha möjlighet att ta bättre bilder i dåligt ljus så är det Iphone 7 Plus som även utrustats med dubbla kameror på baksidan. Den ena är utrustad med vidvinkel och den andra med tele.

Det här gör att Iphone 7 Plus har ett zoomreglage i kameraappen som Iphone 7 saknar. Det är just de två kameralinserna som gör att Iphone 7 Plus får en begränsad form av riktig, optisk zoom. Zoomknappen visar från början 1x och ett klick på den zoomar direkt in till 2x zoom. Vill du istället zooma steglöst får du hålla kvar fingret på knappen och svepa i sidled. Det speciella porträttläge som ska ge bra porträtt med oskarp bakgrund finns inte tillgängligt i mjukvaran idag utan kommer som uppdatering under hösten.

Ny högtalare och nu vattentät
I botten på Iphone sitter en högtalare, men den har fått sällskap av ytterligare en i toppen, där du har örat när du talar i telefonen, så att telefonen får dubbelt så högt ljud och dessutom i stereo. Bäst ljud får du dock fortfarande genom att använda hörlurar och de ansluts med lightning, eller via den adapter som följer med. 

Vattentåligheten innebär att telefonen ska klara att vara en meter under ytan i upp till 30 minuter, men Apple täcker trots det inte eventuella vattenskador med garanti. Trots vattentålighet är telefonerna sig lika och det egentligen enda du märker är att simkortluckan nu har en svart tätning av gummi på insidan.

Känslan av att det här är en ny telefon är betydligt starkare med de svarta modellerna än den välbekanta rosa vi testar.