https://www.mobil.se/nyheter/kommentar-iphone-7-knappar-in-och-irriterar
561970
Nyheter
Erik Mörner

Kommentar: Iphone 7 knappar in – och irriterar

Givetvis ligger det i Tim Cooks egenintresse att tala gott om Iphone, men han har fel. Du kan leva utan Iphone 7.

Apple-vd:n Tim Cook hade kritiserats för Apples bristande innovationskraft och det var i början av sommaren som han då lockade med den då ännu inte lanserade Iphone 7 och sade att den skulle erbjuda saker som ”du inte kan leva utan”.

Allt mer lika konkurrenterna
Tittar vi på Iphone 7 med en mer nykter syn så finns flera intressanta egenskaper under skalet, bland dem faktiskt ett område där Apple aldrig varit ledande. Jämfört med konkurrenterna är Apple, eller har i alla fall varit en udda fågel. När konkurrenterna jagat prestanda och nya tekniker har Apple alltid fokuserat på användarupplevelsen, samspelet mellan hårdvara och mjukvara. Nya tekniker har Apple hoppat på först år efter att de introducerats och då genom att paketera en tjänst kring tekniken som har potential att göra den tillgänglig och användbar för fler. Tekniken i sig har med andra ord aldrig varit viktig för Apple.

Med vattentålighet och fler kärnor i processorn prickar Apple den här gången in ovanligt mycket som konkurrenterna redan erbjuder. I praktiken har det potential att ge Iphone bättre batteritid eftersom det finns processorkärnor som arbetar på lägre frekvens och kan göra lågintensiva uppgifter utan att belasta batteriet lika mycket. Utvecklingen hos Apple visar att de blir allt mer lika sina konkurrenter. Under presentationen av Iphone 7 och Iphone 7 Plus nämnde man på scen för första gången antalet kärnor i processorn. Det har aldrig tidigare bedömts platsa på en Iphone-lansering.

Nyttan som saknas
Tittar vi på teknik som konkurrenterna har och som Iphone fortfarande saknar hittar vi till exempel snabbladdning och trådlös laddning. Trådlös laddning har kanske inte slagit igenom riktigt brett, men har potential att åtgärda en svaghet Apples Iphone 7 har. Med laddning och hörlursuttag i en och samma Lightning-kontakt kan du som lyssnar med trådade hörlurar inte ladda din telefon samtidigt som du talar i headsetet eller lyssnar på musik. Man kan ha viss förståelse för att Apple vill hitta ett mer modernt alternativ till den gamla hörlurskontakten men när alternativet innebär så många nackdelar börjar man undra över motivet som ligger bakom. Trådlösa lurarna Airpods med ett pris på 1800 kronor och batteritid på bara fem timmar, att jämföra med de trådade lurarnas oändliga lyssningstid utan laddning bidrar i varje fall på pappret inte positivt till användarupplevelsen som borde vara så central.