https://www.mobil.se/nyheter/f-rsta-intrycket-vi-har-kl-mt-p-nexus-5
527908
Nyheter
Pinfärsk Google-lur

Första intrycket: Vi har klämt på Nexus 5

● BILDSPEL
På onsdagen visade LG upp Nexus 5. Mobil.se var på plats för att klämma på den pinfärska Googletelefonen. Här är våra första intryck.

Få Androidlurar har varit så efterlängtade under den här hösten som Nexus 5. Efter månader av läckor och spekulationer offentliggjorde Google och LG till slut i förra veckan att deras samarbete fortsätter.

För ganska exakt ett år sedan visade LG och Google upp Nexus 4 som var den fjärde luren i Googles Nexus-linje. På onsdagen var det dags för de båda företagen att visa upp nya Nexus 5 för en skara förväntansfulla svenska teknikjournalister.

Nexus 5 har en 1080p-skärm som mäter 5 tum.

Årets stora trend i Androidvärlden är flaggskeppsmodeller med 5-tumsskärmar och full hd-upplösning. Det gläder nog många att Google valt att biffa upp årets modell i jämförelse med förra, som hade en 4,7-tumsskärm och upplösning på 768 gånger 1280 bildpunkter. 

Grundplåten till Nexus 5 utgörs av LG:s nuvarande toppmodell, G2. Men det känns snarare som att LG och Google har sneglat på årets Nexus 7-platta än G2:an när det gäller utseendet.

Formmässigt har Nexus 5 nämligen en mycket kantigare form med skarpa kanter om man ser till själva fronten på telefonen. G2:an har en kraftigt rundad baksida med ett bakstycke som i ärlighetens namn känns väldigt plastigt.  Den pinfärska Google-luren har en konstruktion som känns både tight och rätt rejäl. Framsidan skyddas av Gorilla Glass 3-glas, och bakstycket utgörs av gummerad plast som direkt för tankarna till årets upplaga av Nexus 7-plattan. De plastiga knapparna på sidan av Nexus 4 har hos Nexus 5 bytts ut mot keramikknappar med en skön känsla.

När man tänker på det var det egentligen konstigt att förra årets Nexustelefon och Nexusplatta hade så pass olika formspråk, när båda enheterna tillhör samma produktserie. Man får anta att Google velat ändra det till i år, och nu känns det som att det löper en tydligare röd tråd om man ser telefonens och plattans utseende.

Googles nya telefon är 8,6 mm tjock.

Känns väldigt lätt

Det första som slår en när man plockar upp Nexus 5 är hur pass lätt telefonen känns. Telefonen har en vikt på 130 gram - och det är en avsevärd skillnad om man jämför med andra femtummare som Sony Xperia Z1 (170 gram) och LG G2 (143 gram). Nexus 5 är också märkbart tunnare än förra årets Google-telefon Nexus 4 - de två telefonerna är 8,6 mm, respektive 9,1 mm tjocka. 

LG har fått mycket beröm av teknikjournalister för den IPS-panel som utgör G2:ans skärm, bland annat av undertecknad. 5-tumsskärmen på Nexus 5 är också en IPS-panel. Första intrycket av skärmen är att skärpa, ljusstyrka och betrakningsvinkeln är riktigt bra. Vi passade på att göra en snabbjämförelse med skärmen på LG G2, och upplevde att färgerna på Nexus 5 saknar samma stuns och inte är lika mättade som motsvarande hos G2:an. Men - viktigt att påpeka - vi har egentligen inte kunnat testa Nexus 5 under tillräckligt lång tid för att göra ett ordentligt utlåtande.

Krafthuset Snapdragon 800 under huven

Under den svarta huven på Nexus 5 döljer sig Qualcomms systemprocessor Snapdragon 800.

Att Snapdragon 800 är ett riktigt krafttpaket vet vi sedan tidigare i våra tester av Sony Xperia Z1, Xperia Z Ultra och LG G2. Nexus 5 känns ordentligt kvick när vi sveper mellan menyer, öppnar appar och testar lite multitaskning. LTE/4G är också ett trevligt tillskott, då förra årets Nexus-modell saknade stöd för surf i de högre hastigheterna.

Baksidan på Nexus 5.

En annan intressant aspekt hos den fyrkärniga systemprocessorn är hur den påverkar batteritiden. Enligt LG har man lyckats utöka användningstiden - tänk spel, surf och annat som suger kräm ur batteriet - från 10 timmar hos Nexus 4, till 17 timmar hos Nexus 5. Om det stämmer är detta imponerande. Men vi har som sagt inte haft någon möjlighet att hårdtesta batteriet ännu. Det bör också nämnas att batteriet i Nexus 5 har en kapacitet på 2300mAh. Det är förvisso en förbättring från årets lur (2100mAh), men är inte särskilt imponerande om man jämför med LG G2 (3000mAh), Samsung Galaxy S4 (2600mAh) eller Sony Xperia Z1 (3000mAh).

Förbättrad kamera

Alla som sett Googles reklamfilmer för Nexus 5 vet hur mycket sökjätten vill lyfta fram att kameraprestandan ska ha förbättrats från tidigare i år. Tittar man på specifikationerna verkar det inte som så mycket har hänt - både Nexus 4 och Nexus 5 har en huvudkamera på 8 megapixel, samt en videosamtalskamera på 1,3 megapixel. Men det är ändå skillnad i bildkvalitet mellan de olika modellerna. Nexus 5 har nämligen utrustats med optisk bildstabilisator, vilket ska göra kameran mindre känslig för skakningar. Kameran har också större sensorpixlar, vilket gör att Nexus 5 är bättre på ljusintag när du fotar i svagt ljus. 

På mjukvarusidan har Nexus 5 också begåvats med ett förbättrat HDR-läge (High Dynamic Range), som Google väljer att kalla "HDR+". I praktiken fungerar tekniken på så sätt att Nexus 5 tar ett gäng bilder i snabb följd när du trycker på slutarknappen. Alla dessa kombineras sedan till en enda, förbättrad bild.

Rent spontant känns bildkvaliteten bättre hos Nexus 5 än motsvarande hos Nexus 4 när vi knäpper av ett gäng snabba bilder. Det finns dock fortfarande en viss fördröjning innan det går att börja fota när man öppnat kameraappen - något som till exempel Apples Iphone 5 hanterar på ett mycket snabbare sätt.

Nexus 5 tillsammans med förra årets Nexus 4.

Så är Android 4.4

Sista saken vi vill ta upp är den nya mjukvaran. Nexus 5 är den första telefonen med Android 4.4 - även känt som KitKat. Vid en första anblick känns mjukvaran väldigt bekant. Men efter ett tag ser man att Google har passat på införa en del förändringar som ändå påverkar användarupplevelsen. Bland annat går det numera att komma åt Google Now genom att svepa med fingret från skärmens vänstra kant. Du kan också göra en Google-sökning genom att bara säga orden "OK Google". Vi testar frasen "OK Google - Barack Obama" och får genast upp en Googlesida med relevant information om den amerikanske presidenten. Men när jag får ett infall och istället testar med "OK Google - Gustav Wasa" får vi en helt annan träff än den som vi är ute efter. Det känns som att det finns en del att slippa på när det gäller röstförståelse på andra språk än engelska, men generellt funkar det här helt okej.

En funktion som är högintressant men som vi inte fick möjlighet att testa är att Google Hangouts nu är standardappen för att hantera inte bara Googles meddelandetjänst utan också dina textmeddelanden.

Gränssnittet för Google Hangouts i Android 4.4.

Sist men inte minst har Google valt att ge sina appikoner - exempelvis Chrome, Kalendern och Drive - en mycket plattare formgivning. I tidigare versionen har ikonerna skuggor som ska ge en liten 3D-effekt, men det här har alltså tvättats bort till förmån för en mer minimalistisk formgivning. Google har också bytt ut färgen på till exempel batteri- och wlan-ikonen från blått i Android 4.3, till vitt hos Android 4.4. Små förändringar, men det kan ändå ge en föraning om åt vilket håll som Google vill ta formgivningen av Android i framtiden.

Ingen 32Gbytes-modell

Nexus 5 kommer att släppas i Sverige i mitten av november. Det rekommenderade riktpriset ligger på 4 500 kronor, och luren kommer då att finnas i en svart modell med 16 Gbyte i lagringsminne. Den vita modellen ska enligt LG komma till Sverige någon gång innan jul. Flera av er läsare har efterfrågat den större modellen med 32 Gbyte i minne, men LG meddelade i dag att den endast kommer att säljas via online-butiker och Google Play-butiken i utvalda länder. Den kommer alltså inte gå att köpa via de svenska operatörerna.

Hur tycker du att Nexus 5 verkar? Lämna gärna en kommentar!

Ämnen

Fakta Nexus 5

Mått: 69,17 x 137,84 x 8,59 mm

Vikt: 130 gram

Processor: 2,26 Ghz Qualcomm Snapdragon 800 med grafik Adreno 330, 450 Mhz

Lagringsminne: 16 eller 32 GB beroende på modell

Arbetsminne: 2 GB

Skärm: 4,95 tums IPS-LCD med full HD upplösning 1920 x 1080 pixel, 445 pixlar per tum, Gorilla Glass 3

Kamera: 8 megapixel med bildatabilisering, främre kamera på 1,3 megapixel

Batterikapacitet: 2300 mAh

Taltid: 17 timmar

Standbytid: 300 timmar

Övrigt: Trådlös laddning. NFC, 4G/LTE

Tillgänglig: Till Sverige i mitten av november. Nu i USA, Kanada, Storbritannien, Australien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien, Japan och Korea.

Pris: 4500 kr