Xperia X Concept

Första Sonymobilen med Android 7.1.1

Sony är först efter Google med att skicka ut en uppdatering till Android 7.1.1, låt vara till mobiler med experimentell programvara.

Publicerad Uppdaterad

I går kväll fick de som har en Sony Xperia X och är med i Sonys program Concept, och därtill valt att ta emot experimentell, mindre stabil, programvara, en systemuppdatering till Android 7.1.1. Son kan därmed hävda att de är först ut efter Google med att uppdatera till Android 7.1, låt vara med många förbehåll.

Sonys Concept-program är öppet för alla med en Xperia X, och ger förutom senaste versionen av Android i en strippad version utan Sonys reklamappar även en direkt kommunikationskanal med Sonys utvecklarteam i form av ett diskussionsforum och enkäter. Du går med genom att installera appen Concept Installer.

Den främsta nyheten i Android 7.1.1 jämfört med Android 7.0 är funktionen App Preview, vilket kan sägas vara Googles svar på Apples Force Touch. Genom att trycka och hålla på en app-ikon får du upp en snabbmeny för appen. Denna funktion stöds dock inte av Sonys startskärmsapp för närvarande och finns därför inte heller i Android 7.1.1 till Xperia X. Orsaken är att långtrycksfunktionen redan behövs för att redigera startskärmar. Förmodligen är Googles tanke med funktionen att den ska användas av mobiler med force Touch, det vill säga möjlighet att trycka olika hårt på skärmen.

Den främsta nyheten i detta fallet blir då i stället att Google förbättrat responsen vid tryck i skärmen för Android, vilket bland annat ger mjukare panoreringar och bättre precision på skärmtangentbordet. För de som använder Sonys konceptprogramvara får man även möjlighet att starta om mobilen i stället för att bara stänga av den med av/påknappen samt kortare starttid för kameraappen. de som även har en Playstation 4 får även stöd för Remote Play.