Annons

Facebook vs Apple

Facebook hotar med att börja ta betalt

Ända sedan det blev klart att Apple skulle införa en funktion som gjorde att alla apputvecklare som vill samla data om sina användare måste be om tillstånd för detta har Facebook stått på barrikaderna och ropat om att de är emot detta. Nu har de dessutom börjat med en informationskampanj där de indirekt hotar med att börja ta betalt för sina appar.

Publicerad Uppdaterad

En av nyheterna i iOS 14.5 är att användare nu tillåts välja huruvida en app får samla in data om dem eller inte. Detta genom att göra valet när appen öppnas i telefonen. Det här har, så klart, irriterat ett flertal företag med Facebook i spetsen. De har uttalat sig vid flera tillfällen och varit kritiska mot funktionen ATT (App Tracking Transparancy). De har till och med börjat göra reklamkampanjer för att få sina användare att låta dem samla in datan. 

Facebook menar att Apples påhitt kommer att skada små företag som inte kan nå ut till sina kunder på något annat sätt än att Facebook säljer riktad annonsyta åt dem. En riktad annonsering som bara är möjlig genom att Facebook får samla in data från användarna. 

Apple å sin sida menar att Ios inte blockerar någon från att samla in data. Den bara tvingar utvecklarna att be om tillstånd för att göra det, vilket man kan tycka är rimligt. 

Som svar kommer Facebook att börja visa en infoskärm på Apple-enheter där de radar upp en massa skäl till att användaren ska låta dem samla in den data de vill ha. En av punkterna som Facebook nämner är att det hjälper dem att låta apparna vara gratis. Implikationen är alltså att om man inte låter Facebook få sin data och ge en personifierade annonser kan de komma börja ta betalt för sina appar (Facebook och Instagram). Om det ligger något bakom dessa hot eller om det främst är tomma ord för att få tillgång till sina användares telefoner får vi väl se. 

Facebook säger dock att de kommer att följa Apples regler, de har ju egentligen inget val om de vill finnas kvar på Apples plattform. 

Källa