Prislapp: 2 miljarder dollar

Facebook investerar i virtuell verklighet

Mobilen är dagens plattform, virtuell verklighet morgondagens, enligt Facebook.

Publicerad Uppdaterad

För bara några veckor sedan sa Facebooks vd Marc Zuckerberg att när man köpt ett företag för 19 miljarder dollar, Whatsapp, så är man nog klar med  förvärv på ett tag. Men så verkar inte alls vara fallet. På tisdagen meddelade nämligen den sociala nätverksjätten att man köpt Oculus VR, ett startup-företag som utvecklar virtuella verklighetsglasögon. Prislappen ligger på cirka 2 miljarder dollar (cirka 12,8 miljarder kronor) och transaktionen beräknas vara klar under andra kvartalet 2014. 

Virtuell verklighet är något som man idag främst berör spelvärlden men Facebook ser många fler användningsområden, inte minst inom kommunikation, media och underhållning.
– Mobil är dagens plattform och vi förbereder oss nu för morgondagens plattform. Oculus har möjlighet att skapa världens mest sociala plattform någonsinn och ändra på det sätt vi jobbar, spelar och kommunicerar, säger Facebooks vd och grundare Marc Zuckerberg, i ett pressmeddelande.

Oculus VR:s glasögon Oculus Rift startade som ett Kickstarter-projekt för mindre än två år sedan och har ännu inte sålt någon produkt. Intresset bland utvecklare har dock varit enorm: 75 000 har beställt ett utvecklingskit från företaget.